zdravstveni savjetnik

Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

Foto: pixabay
Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?
17.02.2014.
u 12:37
Bolesti srca i krvnih žila imaju u osnovi aterosklerozu krvnih žila. Proces se razvija godinama.
Pogledaj originalni članak

P: Zašto tako često obolijevamo od srčanih bolesti? Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

Toni (Varaždin)

O: Bolesti srca i krvnih žila su bolesti današnje civilizacije. Uzroci nisu jednoznačni, bolest se razvija godinama.

Što je više čimbenika rizika, povećava se i smrtni ishod. Nekada su u danas razvijenim zemljama, a još uvijek u siromašnim, glavni uzroci smrtnosti bile zarazne bolesti. U razvijenim zemljama povećala se starosna dob, ima sve više starijeg stanovništva te prevladavaju krvožilne bolesti kao glavni uzrok smrtnosti.

Na dob, spol i naslijeđe ne možemo utjecati. Pa tako djeca roditelja koji su bolovali od neke bolesti srca i krvnih žila ili bolesti koje su izravni čimbenik rizika za njen razvoj imaju veći rizik da tijekom života obole od neke od tih bolesti. Bolesti srca i krvnih žila imaju u osnovi aterosklerozu krvnih žila. Proces se razvija godinama.

Pod utjecajem čimbenika rizika, kao što su visoki krvni tlak, šećerna bolest, prekomjerna tjelesna težina, visoke masnoće u krvi, pušenje, fizička neaktivnost i kronični stres, ubrzava se proces na krvnim žilama te dolazi do štetnog događaja. Ovisno o zahvaćenom organu, može nastati srčani infarkt, moždana kap, bolest bubrega, očiju ili perifernih krvnih žila.

>>Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.