FINO VARIVO

Jesensko varivo od slanutka, bundeve i špinata

Jesensko varivo od slanutka, bundeve i špinata
08.10.2019.
u 07:00
Hladno vrijeme traži i topla jela, a ima li što bolje od finog variva? Donosimo recept za vrlo nutritivno bogato varivo od namirnica koje su karakteristične za jesen i zdravu prehranu.
Pogledaj originalni članak

Recept za varivo od slanutka, bundeve i špinata dala nam je Nasja Duplančić, food blogerica koja više voli Facebook od Instagrama jer priče o hrani važnije su joj od fotografija. Ako nemate pojma o čemu govorimo, možda ne pratite gastroblogersku scenu ili niste majka vrtićkog ili školskog djeteta pa vam dosad još nije uši zaparala ona poznata: ,,Mama, ja sam gladan!'' po kojoj je Nasja prije 12 godina i nazvala svoj blog

Varivo od slanutka, bundeve i špinata 

Sastojci:

400 g do pola skuhanog slanutka

400 g hokaido bundeve (narezane na malo veće kocke)

2-3 žlice prosa

1 luk i 1 manja paprika

1 svježa rajčica (veća), oguljena i nasjeckana

250 g svježih listova špinata

crvena mljevena paprika

1 žličica garam masale

1-3 žlice curry začina (po želji)

čili po želju

voda ili povrtni temeljac

sol i maslinovo ulje

Priprema: 

Suhi slanutak potrebno je namakati u vodi 12-16 sati. Nakon toga ocijedite vodu od namakanja i stavite ga kuhati oko 30 minuta. Luk nasjeckajte na sasvim sitno i stavite ga pirjati na malo maslinova ulja. Odmah dodajte sol i začine. Pazite kod curryja! Prvo stavite 1 žlicu. Pred kraj kuhanja ćete još dodavati po ukusu. Nakon 5 minuta pirjanja dodajte situno narezanu papriku pa još kratko pirjajte dok luk sasvim ne uvene. Dodajte bundevu i još kratko pirjajte. Sada ulijte rajčicu i slanutak. Dodajte vode da prekrije sadržaj lonca. Neka kuha oko pola sata na laganoj vatri. Povremeno promiješajte, dodajte vodu i još začina po želji. Pred kraj kuhanja dodajte 2-3 žlice prosa koje će zgusnuti varivo. Neka se kuha još 15-ak minuta. Na samom kraju dodajte špinat i promiješajte doslovno 20-30 sekundi. Ugasite vatru!

Po sastojke za fino varivo otiđite do trešnjevačkog placa. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.