Vrsta hrane na vašem tanjuru nije jedino o čemu trebate razmišljati kada je u pitanju zdrava prehrana. Način na koji pripremate namirnice ili u kome obliku ih konzumirate uvelike može utjecati na vaše zdravlje.
Britanski su znanstvenici tako ustvrdili kako je krumpir najbolje jesti hladan. Naime, kada se krumpir skuha, stanice škroba nabubre i počnu se raspadati, zbog čega se lakše probavlja. Nakon što se ohladi pak, dio škroba poprima čvršću formu koji je teže probaviti, ali on poput vlakna završava u debelom crijevu te poboljšava regulaciju crijeva, tvrde u studiji istraživanja provodenog na Sveučilištu Oxford.
Ono što je definitivno sigurno je da krumpir kuhan u ljusci zadržava puno više vitamina nego kad ga kuhate oguljenog.
Talijanski su pak znastvenici otkrili kako je najbolji način pripreme mrkve kuhanje u vodi. Prema njima upravo takvom pripremom, za razliku od sirove mrkve ili one kuhane na pari, zadržava najviše karotenoida, antioksidansa koji tijelo koristi kako bi stvaralo vitamin A, neophodan za rast, reprodukciju i imunitet. S time se slaže i mag. nutricionizma Meri Filipović iz Bioeliksir savjetovališta.
- Poželjno da uz tako pripremljenu mrkvu dodati i maslinovo ulje odnosno kvalitetnu masnoću koja najbolje iskorištava taj beta karten., dodaje Meri Filipović.
Nutricionistica Filipović je potvrdila i navode kako je tjesteninu najbolje pripremati al dente jer kada se konzumira u tom obliku naše tijelo sporije razgrađuje škrob te se šećer postupno ispušta u krvotok, kao i to da se čaj treba kuhati najmanje minutu, a najviše 5 minuta.
- Čaj ispusti ono što je korisno u to vrijeme, a ako ostane dulje u toploj otopini ispušta i one gorke tvrai i komponente koje nama nisu poželjne., zaključila je Filipović.
Jedite zelene banane, al dente tjesteninu i hladan krumpir
Preminuo je pet mjeseci nakon nje: Naša glumica suprugu je na prvom susretu rekla: 'Bit ćete moj muž'
Ovi natjecatelji 'Života na vagi' prerano su preminuli: Vanja je imala samo 30 godina, a Damir iza sebe ostavio kćer
FOTO Spektakularne nove hrvatske toplice pri samom kraju: Naziru se bazeni, po ovome će biti posebne
Zahvaljujući korištenju geotermalne energije i solarnih sustava, bjelovarske toplice bit će energetski potpuno neovisne. Ako sve bude teklo prema planu, Wellovar bi svoja vrata posjetiteljima trebao otvoriti u ljeto iduće godine.
Može li AI „razumjeti“ emocije? 'Ne, ali može ih simulirati. Ovo ga nikad nemojte pitati'
U svijetu u kojem AI postaje svakodnevnica, mag.psych. Klara Zečević-Božić otkriva što i dalje samo čovjek može najbolje učiniti, a gdje mu tehnologija pomaže da bolje razumije sebe i druge?
Digitalni modeli, dronovi i strojevi: evo kako izgledaju gradilišta budućnosti
STRABAG u Hrvatskoj uvodi BIM 5D®, dronove i 3D navođenje strojeva koji predviđaju rizike, skraćuju rokove i donose potpunu transparentnost u svim fazama gradnje.
A ništa o bananama ?