jeste li znali?

Jedenje rukama može poboljšati okus vaše hrane i njezinu teksturu, tvrdi psiholog

Foto: Shutterstock
Jedenje rukama može poboljšati okus vaše hrane i njezinu teksturu, tvrdi psiholog
27.10.2022.
u 11:30
Mnogu najpoznatiju hranu poput hamburgera i pizze navikli smo jesti rukama, no postoji objašnjenje zašto je to tako
Pogledaj originalni članak

Jedenje prstima može poboljšati okus hrane, tvrdi psiholog. Odbacivanje noževa, vilica i žlica za večeru također može poboljšati njezinu teksturu. Naime, on objašnjava da jedenje rukama pomaže da budemo svjesniji onoga što jedemo i poboljšava naše iskustvo objedovanja, piše Mirror

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

- Mnoga najpopularnija hrana na svijetu jede se rukama, primjerice hamburgeri, pizze, tacosi, tortilje, wrapovi i krilca, pa zašto se tako ne bi jela i druga hrana? Vilice vam zapravo smetaju i odvajaju vas od vaših osjetila - rekao je psiholog i profesor na Oxfordu, Charles Spence.

Čini se da istraživanje podupire tvrdnje profesora Spencea. Naime, istraživanje platforme za rezervaciju restorana The Fork, pokazuje da bi jedan od četiri ispitanika pokušao odbaciti pribor za jelo i jesti samo rukama. Od 2500 ispitanih, 19 posto ljudi se osjećalo opuštenije kada jedu rukama, dok je 13 posto njih reklo da im je to lakše, a 10 posto njih da im je tako obrok bio ukusniji. 

Također, mnoga istraživanja su dala objašnjenje zašto zapravo volimo jesti rukama, a odgovor je: zato što nam je hrana tada ukusnija. Mogućnost dodirivanja hrane potencira osjetilnu percepciju mozga. To znači da, čak i prije nego što hrana dođe do usta, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je hrana ukusnija i da pruža veću ugodu i zadovoljstvo nego što bi mislio da koristimo žlicu ili vilicu.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.