'Bolje je spriječiti nego liječiti'

Novo izvješće otkrilo porazne podatke o zdravlju u EU

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Novo izvješće otkrilo porazne podatke o zdravlju u EU
23.11.2017.
u 17:13
Izvješće stavlja naglasak na socijalne nejednakosti u pogledu zdravlja
Pogledaj originalni članak

Zemlje članice Europske unije ne ulažu dovoljno u prevenciju kroničnih bolesti, upozorava se u izvješću Europske komisije o stanju zdravlja u EU-u 2017., objavljenom u četvrtak.

"Bolje je spriječiti nego liječiti, no mi to ne činimo", rekao je europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Samo" 3 posto proračuna za zdravstvo namijenjeno je prevenciji nezaraznih bolesti, dok na njihovo liječenje odlazi 80 posto proračuna, ističe se u izvješću pripremljenom u suradnji s OECD-om i Europskim opservatorijem za zdravstvene sustave i politike.

One su, međutim, povezane s čimbenicima koje se može spriječiti, kao što su pijenje alkohola, pušenje i fizička neaktivnost, rekao je povjerenik, podsjetivši da petina populacije starija od 15 godina ima prekomjernu težinu te da je Europa regija u kojoj se pije najviše alkohola u svijetu.

Izvješće stavlja naglasak na socijalne nejednakosti u pogledu zdravlja.

>> VIDEO Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Pokazuje da su Europljani s najnižim primanjima manje skloni tome da svaki tjedan posvete 150 minuta fizičkoj aktivnosti. Ipak, u zemljama kao što su Danska i Švedska to nije slučaj, dok je s druge strane u Sloveniji i Ujedinjenom Kraljevstvu jako izraženo.

Osim toga, pušenje je raširenije među nezaposlenima (46 posto) ili osobama koje ne mogu redovito plaćati račune (43 posto).

Jednake nejednakosti postoje i kada je riječ o prevenciji: primjerice, 72,5 posto žena u dobi od 50 do 69 posto koje su završile fakultet obavile su pregled za otkrivanje raka dojke u zadnje dvije godine, u odnosu na 66,3 posto onih koje nisu išle na fakultet. Ta razlika iznosi 20 postotnih bodova u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, na Cipru i u Češkoj.

Komisija stavlja naglasak i na pristup zdravstvenoj skrbi. Svaki četvrti Europljanin odlazi na hitni bolnički prijem jer nema pristup liječniku opće medicine, u Slovačkoj čak više od 70 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.