isprobajte!

Izbjegnite pojavu plijesni: Jagode će dulje trajati ako pratite ove savjete

Foto: Shutterstock
Izbjegnite pojavu plijesni: Jagode će dulje trajati ako pratite ove savjete
18.05.2025.
u 07:00
Hladnoća iz hladnjaka može utjecati na teksturu i okus voća
Pogledaj originalni članak

Jagode su mnogima omiljeni plodovi proljeća. Iako su sočne i slatke, vrlo su osjetljive i brzo počinju trunuti. Zbog svoje visoke vlažnosti i tanke kože, potrebno je obratiti posebnu pozornost na njihov rok trajanja. Ako nisu pravilno pohranjene, mogu se pokvariti već u nekoliko dana, pa je važno brzo ih konzumirati ili ih pravilno očuvati.

Jagode se obično ne drže u hladnjacima dok su u supermarketima ili na tržnicama. I dok će čuvanje u hladnjaku vjerojatno pomoći da duže traju, to nije idealno mjesto za njih jer hladnoća utječe na teksturu i okus voća. No, držeći ih na otvorenom na kuhinjskoj površini ili u zdjelici s voćem izlažete ih uvjetima koji mogu ubrzati njihovo propadanje, piše Daily Express.

"Idealna metoda pohrane kombinira kontroliranu vlagu i cirkulaciju zraka. Započnite s staklenkom ili plastičnom posudom s poklopcem. Na dno stavite papirnate ubruse da bi upili višak vlage. Rasporedite neoprane jagode u jednom sloju ako je moguće. Ako vam treba više slojeva, stavite papirnate ručnike između njih da biste spriječili prebacivanje i prijenos vlage", savjetovao je časopis Farmingdale Observer. 

Ostavite poklopac posude malo otvorenim ili napravite male rupice u njemu da biste omogućili cirkulaciju zraka, dok istovremeno održavate kontrolu nad vlagom. "Spremite pusudu na hladno i tamno mjesto poput dobro prozračenog ormarića ili podruma. Idealni raspon temperature trebao biti biti između 2-4 ° C. Ako morate koristiti hladnjak, držite jagode prema prednjoj strani gdje su temperature malo toplije i konzumirajte ih u roku od 1-2 dana", napisao je časopis.

Međutim, neki se ne slažu s tom metodom skladištenja. U članku na Real Simpleu, autori su objasnili da čuvanje jagoda u hladnjaku najduže čuva njihovu svježinu. Također su preporučili korištenje hermetički zatvorene staklene posude koju treba dobro zatvoriti. Drugi prijedlozi uključivali su stavljanje komada čistog, suhog papirnatog ručnika u posudu prije nego što se jagode zatvore, pa čak i namakanje jagoda u otopini octa, koja se sastoji od jednog dijela bijelog octa i tri dijela vode, na nekoliko minuta nakon čega ih treba ocijediti, posušiti i staviti u posudu. Poklopac bi na posudu trebao biti labavo postavljen.

Pišući za The Kitchn, Jesse Szewczyk rekao je da su neke metode loše, poput uklanjanja peteljki s jagoda i pohranjivanja u hladnjaku s dijelom na kojem su bile rezane prema dolje, kao i pranje jagoda prije nego što su pohranjene. Jesse je rekao da je pohranjivanje jagoda neoprane na papirnatim ubrusima u zatvorenoj posudi u hladnjaku mnogo bolje, kao i jednostavno čuvanje u njihovoj originalnoj ambalaži u hladnjaku. No, dodao je da je najbolja metoda natapanje u otopini octam sušenje i spremanje u hladnjak u posudu s papirnatim ručnikom. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.