liječnici otkrivaju

Istina ili mit? Ne smije se plivati nakon jela, šećer djecu čini hiperaktivnima...

Foto: Thinkstock
Plivanje
Foto: Shutterstock
Pranje kose
Foto: Thinkstock
nos,njuh
Foto: Getty Images
Slatkiši
Foto: Getty Images
djeca na moru
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Foto: Shutterstock
Začini
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
beljenje, jezik
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
mrkva
Foto: Thinkstock
mlijeko
19.02.2019.
u 08:09
Mnoga istraživanja pokazala su da šećer ne utječe na promjenu ponašanja kod djece ni kod odraslih.
Pogledaj originalni članak

Koliko vi možete nabrojati "istina" koje ste slušali o zdravlju tijekom svog odrastanja? U mnoge i danas vjerujemo, no liječnici su razjasnili što je istina, a što nije.

Prehladit ćete se kao iziđete mokre kose - MIT - prehladu možete "zaraditi" i ljeti. Tijekom zime bježimo u tople prostore pa se vjeruje kako će nas virusi zaobići dok nismo vani. 

Uši i nos rastu cijeli naš život - ISTINA  

Šećer nas čini hiperaktivnima - MIT - Mnoga istraživanja pokazala su da šećer ne utječe na promjenu ponašanja kod djece niti kod odraslih. 

Trebali biste čekati sat vremena nakon jela prije odlaska na plivanje - MIT - Nastao je zbog vjerovanja da krv odlazi u probavni sustav, a ne u mišiće što povećava rizik od utapljanja. Ali to nije istina. Plivanje nakon obilnog jela može jedino uzrokovati mučninu

Cijepljenje uzrokuje autizam - MIT - Liječnici tvrde kako su provedena brojna istraživanja i nisu našli dokaz za tu poveznicu. Autizam može uzrokovati prerano rođenje, blizanačka trudnoća, mala porođajna težina, mali razmak između trudnoća ( manje od jedne godine), ali dokaza da cjepivo uzrokuje autizam, nema, piše Daily Mail. 

Ljuta hrana može uzrokovati čir na želucu - MIT - Može pogoršati situaciju ako imate čir ili osjetljivu sluznicu želuca, no ne uzrokuje ga. 

Doručak je najvažniji obrok u danu - MIT - Vjeruje se kako je ideja o najvažnijem obroku stigla od proizvođača "pahuljica" koji su reklamirali svoj proizvod za doručak uz poruku kako je riječ o najvažnijem oborku u danu. No, nema dokaza da zaista i je. No, doručak koji obiluje vlaknima držat će vas dulje sitima i manje ćete jesti za ručak. 

Sposobnost da zarolate jezik je genetska - ISTINA

Mrkva pomaže da bolje vidite po noći - MIT - Mrkva sadrži beta karoten koji, ako redovito konzumiramo, pretvara se u vitamin A koji je dokazano, bitan za zdravlje naših očiju. Ipak, stav da pomaže kod noćnog vida nastao je kao propaganda tijekom Drugog svjetskog rata.

Mlijeko je dobro za zdravlje kostiju - NEUTRALNO -  Kalcij je taj koji pomaže očuvanju kostiju. 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AU
austrougarskigeneral
09:35 19.02.2019.

doktorima više ništa ne vjerujem.

Avatar dkoor
dkoor
14:31 19.02.2019.

Gdje je propuh?

VO
vorda400
09:48 19.02.2019.

Ma samo čim više šećera pala je prodaja lijekova za dijabetes