svi je vole

Idemo na kavu! Znate li koliko kave Hrvati popiju u godinu dana?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Idemo na kavu! Znate li koliko kave Hrvati popiju u godinu dana?
10.01.2014.
u 11:05
U potrošnji kave prednjače Skandinavci. Tko je još voli provjerite na interkativnoj mapi
Pogledaj originalni članak

Pitanje "Idemo na kavu?" u Hrvatskoj je postalo sinonim za druženje, a ljubav prema toplom crnom napitku neprikosnovena je. 

No, koliko zapravo Hrvati popiju kave tijekom jedne godine?

Prema podacima sa stranice ChartsBin godišnje Hrvati troše 5,1 kilogram kave po glavi stanovnika. Nije loše uzme li se u obzir da je kava u Hrvata gotovo jednako omiljena kao u Brazilu (5,6 kilograma prosječno).

Više nego kod nas, kava se pije u susjednoj BiH gdje svaki stanovnik godišnje potroši prosječno 6,1 kilogram kave, dok Slovenci samelju pa popiju 5,8 kilograma.

Na ljestvici nadaleko prednjače skandinavske zemlje.

Gotovo 10 kilograma kave po glavi stanovnika potroši se se godišnje u Norveškoj, a slijede ih susjedi Šveđani sa 8,2 kg kave godišnje.

>>Najbolja kava pije se u kafiću Hocus Pocus, najgora u La Pazu

Tko pije najviše kave provjerite na interaktivnoj karti.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BB
berislav.b.jurisic
16:08 10.01.2014.

Ako je Norveška na prvom mjestu s deset kilograma, na kojem je mjestu Finska s dvanaest? I zašto je na karti žuta, a ne crvena?