nije za baciti

Slano, slatko, suho jestivo je i nakon roka

meat products on a wooden table
Ketchup mustard mayonnaise
Raw chicken
Butter on white
Herbs and Spices
chocolate bars
Brown eggs in the basket on a white.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
13.02.2015., Zagreb - Poliklinika BioLeptir. Nutricionistica Karmen Matkovic Melki. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
delicious cheese
Open packing with yoghurt
30.03.2015.
u 08:21
Rok trajanja nije sveto pismo, uključite zdrav razum i osjetila
Pogledaj originalni članak

Vjerujem da na namirnicama s razlogom piše rok trajanja, no nebrojeno sam se puta uvjerila kako je mlijeko ukusno i tjedan dana od isteka roka na ambalaži. Ako ne smrdi i nije se pokvarilo, ja ću ga iskoristiti bez problema, a isto tako i kečap, tvrdi sir koji je malo načela plijesan, glavicu salate kojoj su istrulili vanjski listovi... Što ne valja, odrežete i bacite – kaže Zagrepčanka Suzana G., tek jedna od brojnih građana koje besparica, ali i zdrav razum sprečavaju u olakom bacanju hrane.

Hrvatske procjene govore o 4 milijarde kuna vrijednih namirnica koje svake godine završe u smeću, više od 1000 kuna po građaninu. No iako smo i dalje nesigurni u značenje oznaka "upotrijebiti do..." i "najbolje upotrijebiti do...", kriza je i Suzanu, a i mnoge druge naučila kako je s približavanjem sitnog datuma na ambalaži, hrana u trgovačkim lancima i 50% jeftinija, a ne stignu li je potrošiti, nerijetko traje i dulje od tog roka, pogotovo ako je vrlo slana, slatka, fermentirana ili sušena.

Tome u prilog govori i sve više trgovina hranom u svijetu kojoj je istekao rok pa nije čudno što se, nakon što je i Vijeće EU načelo taj problem, njime ovih dana bavi i Hrvatska koja želi ozakoniti mogućnost doniranja takve hrane umjesto da završava u smeću.

Procjenjuje se da je jestivo najmanje 15% od oko 89 milijuna tona kupljene hrane koja svake godine u Europi završi u smeću. A takvo razbacivanje ne poteže samo problem socijalne osjetljivosti i siromaštva po kojemu je Hrvatska na 6. mjestu u Europi nego i društvene odgovornosti, zbrinjavanja takve robe, planiranja budžeta..., objašnjava Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK.

Mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, kaže kako je navedeni rok trajanja hrane na ambalaži garancija proizvođača da će u tom vremenu hrana u najvećoj mjeri zadržati svojstva koja je imala nakon pakiranja. Jasno je da to nije datum nakon kojeg se baš ništa ne bi smjelo konzumirati. No valja biti na oprezu, pogotovo kod brže pokvarljive hrane s oznakom "upotrijebiti do".

– Obično je to hrana podložna mikrobiološkim i kemijskim promjenama u kratkom vremenskom periodu, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, iako ima i iznimaka. Isto je i s voćem i povrćem, kruhom, pecivima..., a iako je kod hrane s oznakom "najbolje upotrijebiti do" manji rizik, valja imati na umu kako hrana nema nulti rizik za zdravlje potrošača ni u samom startu, prije pakiranja – mišljenja je Katalenić.

Karmen Matković Melki, predsjednica Hrvatske akademije primijenjenog nutricionizma (HAPN), kaže kako hrana s oznakom "najbolje upotrijebiti do" nakon isteka "službenog" roka najčešće gubi tek na senzorskim kvalitetama, okusu, teksturi... A kako rok trajanja hrane ovisi ponajprije o njezinu sastavu, o ukupnom udjelu vode u namirnici i načinu skladištenja, kod određenih se skupina namirnica može osigurati konzumna valjanost i nakon roka. Pogotovo ukiseljenih namirnica, proizvoda u salamuri, konzerviranih proizvoda, keksa i drugih konditorskih proizvoda, slanih grickalica, tjestenine, riže, a isto tako i soli, šećera, začina...

– Naravno da u sve to treba uključiti i zdravi razum i vlastita osjetila, ovisno o izgledu, boji, mirisu, okusu... – preporučuje Matković Melki te dodaje kako se javnozdravstvenim kampanjama, racionalnijom kupnjom i sustavnom edukacijom građana nepotrebno skladištenje hrane, kojoj prijeti istek roka, može i izbjeći.

Piletina

Kvari se već dan ili dva nakon isteka roka trajanja. Pile se često nakon klanja stavlja u vruću vodu radi lakšeg čupanja perja, a to ubrzava rast bakterija

Mesne prerađevine

S njima nemojte riskirati. Povećavaju rizik od infekcija uzrokovanih bakterijama poput E. coli, listerije... koje se brzo razmnožavanju i u hladnjaku

Začini

 Čili u prahu, cimet, ljuta paprika, papar, mogu trajati i 6 pa i 24 mjeseca nakon roka, ako ne dobiju 'podstanare', kao i kava i čaj, šećer, sol...

Kečap i senf

Kečap u hladnjaku može zadržati kvalitetu do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja, a kupovni senf i godinu dana nakon isteka roka

Sir

Tvrdi sir jestiv je i ako se pojavila plijesan izvana. Unutrašnjost je i dalje zdrava i jestiva. Meke sireve poput brieja ili camemberta bacite

Maslac

Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati i devet mjeseci

Jaja

Najbolje ih je iskoristiti unutar tri do pet tjedana nakon isteka roka. Stavite jaje u čašu vode. Ako potone, znači da je dobro za jelo

Čokolada

Jednako je dobra i godinu dana nakon isteka roka, no ako primijetite bjelkasti premaz, radije kupite novu

Jogurt

Može se jesti i dva mjeseca nakon isteka roka trajanja i nema li na njemu vidljivih promjena. Fermentacija osigurava dulje trajanje svježeg mlijeka

>>10 namirnica koje možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

>>Provjerite koliko dugo namirnice mogu stajati otvorene

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
mirela_anti
12:15 30.03.2015.

sir na kojem se razvila plijesan pun je mikotoksina tj otrova koji su nusprodukt metabolizma tih istih plijesni na vrhu...mikotoksini ulaze duboko u samu srz sira, pekmeza (bilo kojeg preh. proizvoda) i nikakvo rezanje same plijesni tu ne pomaze jer sama plijesan nije otrov vec otrov koji luci i koji se nalazi u cijelom siru vrlo brzo ..to je je osnova mikoribiologije namirnica .

RA
raikonen
13:30 30.03.2015.

gospon novinar zapravo zeli reći da u biti nema prepreka da se ne hranimo po kontenjerima.daj se zbroji čovječe i ne lupetaj