Kako se opustiti

Dugo niste ni sa kim spavali i i brine vas jeste li 'zahrđali'? Evo što savjetuju stručnjakinje

Foto: Shutterstock
Dugo niste ni sa kim spavali i i brine vas jeste li 'zahrđali'? Evo što savjetuju stručnjakinje
13.07.2021.
u 20:00
Nekima je, kaže Dyachenko, zbog pandemije po prvi put u cijelom odraslom životu prošlo gotovo 18 mjeseci bez seksa
Pogledaj originalni članak

Prema novom istraživanju portala Relate.org, svaki četvrti samac osjeća da je u proteklom razdoblju zbog socijalne distance 'zahrđao' u spavaćoj sobi, a to isto istraživanje kaže i da 13 posto njih još uvijek nije spremno na intimnost.

- Mnogi su se tijekom lockdowna povukli u siguran i privatni svijet internetske pornografije i uspostavljanja seksualnih veza online: gdje možete stvoriti vlastiti avatar i puno lakše započeti i/ili prekinuti vezu - rekao je za Metro osnivač portala za online terapiju The Relationship Paradigm, Neil Wilkie.

Zato je, kaže on, nekima sada zastrašujuće misliti 'Kakav ću biti', 'Što će on/ona misliti o meni?' ili 'Kako izgledam gol/gola?': stvari s kojima se online ne zamaramo...

Ako i sami brinete da ste malo zahrđali, stručnjaci predlažu nekoliko načina da se ponovno osjećate dobro u spavaćoj sobi.

FOTO: Gole Ukrajinke 'kupale' se nasred Jadranske magistrale

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Prvo se trebate sjetiti jest da ste u istoj situaciji kao mnogo drugih - kaže terapeutkinja za seks i veze Tatyana Dyachenko i dodaje da se 'tako trenutno osjećaju mnogi, pa pokušajte ne dopustiti da nesigurnost prevlada...'

Ponovo otkrijte vlastitu intimu

Prije nego što s nekim budete intimni, usredotočite se na sebe, savjetuje terapeutkinja za ljubav, seks i odnose iz Zoe Clews & Associates, Andrea Balboni.

Ona dodaje i da je sada bitno i ponovno se povezati s vlastitim tijelom, kako bi znali što zapravo trebamo ili želimo, kao i kakve fizičke reakcije možemo sami od sebe očekivati.

- Osim toga, tako ćete potaknuti i samopouzdanje - rekla je Balboni, jer što bolje upoznate svoje tijelo, sigurnije ćete se osjećati tijekom seksualnog susreta s drugom osobom.

'Korak u nepoznato'

Nekima je, kaže Dyachenko, zbog pandemije po prvi put u cijelom odraslom životu prošlo gotovo 18 mjeseci bez seksa, pa je normalno bojati se što bi se moglo dogoditi, no treba prihvatiti i nepoznato: baš je to prostor u kojem iščekivanje i želje nastaju... '

- Pokušajte da strah i briga ne prevladaju, već se koncentrirajte na užitak - rekla je.

'Sve u svoje vrijeme'

Ako se ipak niste još spremni vratiti na staro, i to je u redu. 

- Nemojte osjećati pritisak, ako niste spremni, nemojte se seksati - savjetuje Balboni i naglašava kako 'ne postoji pravo ili pogrešno vrijeme za seks, već se treba dogoditi kad vi mislite da je dobar trenutak'.

Ne podcjenjujte predigru

Nemojte zaboraviti odvojiti i vrijeme i ua predigru i držite se nje dok ne budete spremni, savjetuju stručnjakinje i kažu da seks nikad nije test koji morate proći, te da ne postoji ni loš ili ispravan način.

- Bit i jest u istraživanju tijela drugih i upoznavanju onoga što vas oboje uzbuđuje - poručila je Dyachenko - u putovanju, a ne cilju.

Frizerka je otkrila koliko šampona zapravo treba koristiti da bi pravilno oprali kosu!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MO
montello
14:23 14.07.2021.

Uh to je puno za zenske

AD
admzaq
21:35 13.07.2021.

Gotovo 18 mjeseci ? Auuuu.... Prošlo je nekima i puno više pa nisu "zahrđali", niti im trebaju savjeti od nekih tzv. stručnjakinja. Da su stručne, jel'te ženske, ne bi im prošlo niti mjesec dana, a kamoli 18 mjeseci.