Jeste li znali?

Bračni parovi u Japanu nikada ne dijele krevet, ali razlog tome nije nezadovoljstvo u braku kako mnogi misle

Foto: Unsplash
Bračni parovi u Japanu nikada ne dijele krevet, ali razlog tome nije nezadovoljstvo u braku kako mnogi misle
30.07.2020.
u 07:00
Japanci u svojoj kulturi imaju zanimljiva pravila, ali često budu neshvaćeni u ostatku svijeta. Jedno takvo pravilo je i ono da parovi ne spavaju zajedno u krevetu, već uvijek u odvojenim.
Pogledaj originalni članak

Njima sreća u braku ne ovisi o tome hoće li zajedno ili odvojeno spavati u krevetu, a tu naviku ne sprečavaju ni male kuće, stanovi i sobe. Mnogi su se pitali koji su razlozi tome, a Bright Side zna odgovore.

Prvi i glavni razlog je drugačija rutina parova. Ako netko mora ranije ustati da bi išao na posao ili dolazi kasnije u krevet, nije u redu da probudi svog partnera i ometa mu san koji se u ovoj zemlji jako cijeni. Također, smatraju nepristojnim da se spava u istom krevetu ako netko hrče, glasno diše, uzima pokrivač i slično.

Napravio je vijenac od češnjaka dug osam metara i težak čak 60 kilograma!

Jedna stvar koja im je izuzetno važna je da majke spavaju s bebama jer je znanost potvrdila da to omogućava djeci da imaju stabilniju temperaturu, manji broj otkucaja srca i da su generalno mirniji. Otac može odlučiti želi li dijeliti krevet s njima ili spavati u drugoj sobi.

Ova navika nije baš nova. Naime, u Japanu se spava na madracu punjenom pamukom zvanom futon ili na tatamiju - madracu koji je punjen osušenim stabljikama riže, a pruža potporu i udobnost. U prošlosti su se radili samo za jednostruki krevet pa je odvojeno spavanje bilo sasvim normalno. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Edgedancer
Edgedancer
09:13 30.07.2020.

Kako moj muž hrče, trebaju nam i odvojene sobe. Po mogućnosti što dalje jedna od druge. Ovako mi preostaje samo da ga prokinem nogom tu i tamo.

MM
Marljivi mrav
09:17 30.07.2020.

Ja sam bio japanac u prošlom životu 100%

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:07 30.07.2020.

Najveći problem je hrkanje. Jedan hrče, drugi ne, ili oba hrču, ali ne u isto vrijeme. Hrkanje razara brakove u nas.