pokazalo istraživanje

Boca vina tjedno može biti dobra za vaše srce: No, ipak biste trebali biti umjereni

Foto: shutterstock
Boca vina tjedno može biti dobra za vaše srce: No, ipak biste trebali biti umjereni
18.07.2025.
u 11:30
Sudionici koji su pili između pola čaše i jednu čašu dnevno imali su 50 posto manju vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan kardiovaskularni događaj
Pogledaj originalni članak

Sigurno već svi znaju da je vino dobro za zdravlje. Čaša vina dnevno, u kombinaciji sa zdravom prehranom, može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je to španjolsko istraživanje. Istraživan je učinak konzumacije vina kod ljudi koji su bili izloženi visokom riziku od srčanih problema i koji su slijedili mediteranski stil prehrane. Sudionici koji su pili između pola čaše i jednu čašu dnevno imali su 50 posto manju vjerojatnost da će doživjeti ozbiljan kardiovaskularni događaj onih koji su pili vrlo malo ili nimalo vina, piše Express.

Lagano pijenje vina, definirano između jedne čaše tjedno i manje od pola čaše dnevno, smanjuje rizik za 38 posto. "Otkrili smo mnogo veći zaštitni učinak vina od onog uočenog u drugim studijama. Smanjenje rizika od 50 posto puno je veće nego što se može postići s nekim lijekovima, poput statina", rekao je voditelj studije, profesor Ramon Estruch sa Sveučilišta u Barceloni. Otprilike 1232 sudionika bili su na mediteranskoj prehrani koja uključuje visok udio maslinovog ulja, povrća, voća, orašastih plodova i ribe, a s nizak unos slatke ili prerađene hrane i pića. Sudionici su imali ili dijabetes tipa 2 ili druge čimbenike koji povećavaju rizik od srčanih problema poput pušenja, visokog krvnog tlaka ili visokog kolesterola.

Ispunili su upitnike o tome što jedu i piju i dali uzorke urina koji su testirani na razine vinske kiseline. Radi se o kemikaliji koja se prirodno nalazi u grožđu i proizvodima dobivenim od grožđa kao što je vino i izlučuje se urinom. Istraživači kažu da je to omogućilo točnije mjerenje potrošnje vina. "Ova studija ispituje važnost umjerene konzumacije vina unutar zdravog načina prehrane kao što je mediteranska prehrana. Do sada smo vjerovali da se 20 posto učinaka mediteranske prehrane može pripisati umjerenoj konzumaciji vina. Međutim, u svjetlu ovih rezultata, učinak bi mogao biti još veći", objasnio je Estruch. Nalazi studije objavljeni su u časopisu European Heart Journal.

No, stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje upozorili su da su dokazi ograničeni i da bi previše vina ipak moglo biti štetno. "Iako istraživanje sugerira da niska do umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, to nije zeleno svjetlo da otvorite bocu crnog vina. Važno je napomenuti da ovo otkriće pokazuje povezanost, a ne uzročnost. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se utvrdila konačna veza", rekla je Tracy Parker, viša nutricionistica Britanske zaklade za srce. Dodala je i da konzumiranje previše alkohola povećava rizik od bolesti srca i cirkulacije, poput visokog krvnog tlaka i vaskularne demencije, kao i problema s jetrom i određenih vrsta raka.

 "Studija podržava trenutačne smjernice Ujedinjenog Kraljevstva, koje savjetuju ne više od 14 jedinica alkohola tjedno da bi se zdravstveni rizici sveli na minimum. To je jednako šest krigli piva ili šest malih čaša vina", objasnila je. Profesor Naveed Sattar, stručnjak za kardiometaboličku medicinu na Sveučilištu u Glasgowu, rekao je da je razočaravajuće vidjeti takva istraživanja kada opsežna istraživanja pokazuju da bilo kakva količina alkohola povećava rizik od mnogih komplikacija, uključujući hipertenziju, srčanu insuficijenciju, više vrsta raka, akutne ozljede i ostalo. "Snažno bih pozvao ljude da piju što manje mogu ako žele biti zdraviji", zaključio je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VA
VanjaPlank
13:01 18.07.2025.

Svakih mjesec dana po portalima izlaze istraživanja .pase kreću od toga da je i čaša štetna pa do toga da se popije boca. Tu se više ne zna ko plača kome za reklamu i istraživanje