Gostovanje

ZKM u Novom Sadu otvara Shakespeareov festival

Foto: Tomislav Miletić/Pixell
ZKM u Novom Sadu otvara Shakespeareov festival
27.06.2018.
u 12:58
Pogledaj originalni članak

Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak, 28. lipnja gostuje na 5. Shakespeareovom festivalu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.Štoviše cijeli festival otvara predstava "Tit Andronik" u režiji Igora Vuka Torbice, jedna od najboljih predstava prošle kazališne sezone u Hrvatskoj.

Tit Andronik prva je od deset Shakespeareovih tragedija, najkrvavija i najbrutalnija, ona koja se najrjeđe postavlja na kazališne pozornice cijelog svijeta. najveći dramatičar svih vremena ovdje se bavi osvetom,  a sadržaj se oslanja na rimsku povijest.

Priča je to o povratku ratnika, o tome kako najveći ratnici ne znaju živjeti u miru, o zemlji i društvu koji su se promijenili dok je rat trajao, o kobnim odlukama zbog kojih stradavaju nevini.  Glavni junak, Tit Andronik, zaslužan za uspješno vođene rimskih ratova protiv Gota, vraća se u Rim, gdje u miru doživljava nesreću za nesrećom. Sve su nesreće osveta gotske kraljice Tamore koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim kao robinju, ali ju je ostavio na životu, i oženio je.  Pitanje osvete koje svakako pokreće sve u Androniku vodi ga sve dublje u besmisao. U karakteru Tita Andronika kako drama napreduje sve više uočavamo spoj ludila s poremećajem njegove duše. A to i jest pravi motiv tragedije. Pobjednik koji isključivo silom postiže rezultat, odnosno pobjedu, uništava relacije prema mlađim naraštajima i prema kolektivnim emocijama. Andronik je Shakespeareova tragedija koja prezire rat, prezire puko junaštvo i u kojoj se Shakespeare još jednom hvata u koštac s temom besmislenosti svih ratova.

U predstavi ZKM-a naslovnu ulogu tumači Sreten Mokrović, a uz njega su: Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Robert Budak, Milivoj Beader.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.