umjetnička akcija

Za svjetski dan AIDS-a prekrit će muzej HIV pozitivnom krvlju homoseksualaca

Foto: Jordan Eagles
Za svjetski dan AIDS-a prekrit će muzej HIV pozitivnom krvlju homoseksualaca
28.11.2019.
u 12:58
Umjetnik Jordan Eagles na zidove muzeja Andyja Warhola u Pittsburghu će projicirati krv 59 homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih HIV pozitivnih muškaraca u umjetničkoj akciji za svjetski dan AIDS-a.
Pogledaj originalni članak

Za svjetski dan AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca, umjetnik Jordan Eagles na zidove muzeja Andyja Warhola na zidove će projicirati krv 59 homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih HIV pozitivnih muškaraca. Eagles u svom umjetničkom radu često koristi HIV pozitivnu krv kako bi skinuo stigmu s te bolesti te ukazao na problematiku darivanja krvi koje je još uvijek zabranjeno homoseksualcima, no svi sakupljeni uzorci dolaze od muškaraca koji se trenutno liječe antiviralnim lijekovima te je virus u njihovoj krvi nemjerljiv, a oni nisu zarazni. 

Krv će na zidove muzeja projicirati grafoskopski u sklopu svog umjetničkog ciklusa "Illumination", te će stvoriti dojam da su zidovi natopljeni krvlju. Njegova će instalacija u muzeju stajati samo jedan dan, a uključivat će i Eaglesovo djelo "Vinci", u kojem je krvlju rekreirao poznatu da Vincijevu sliku "Salvator Mundi". Ta je slika na nedavnoj aukciji postigla cijenu od čak 450 milijuna dolara i time postala najskuplja slika ikada prodana, a Eagles se svojim radom pita jednostavno pitanje: jesmo li taj novac mogli bolje utrošiti za napredak medicine? 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NE
neboiznadzagreba
15:00 28.11.2019.

To nije umjetnost, to je korištenje nečeg svetog u svrhu samo promocije, no živimo u vremenu u kojemu ništa nije sveto...

ZA
!zagreb!
14:33 28.11.2019.

Zašto?

MA
MAX127
14:00 28.11.2019.

Pljuc..