GOETHEOV INSTITUT

Virtualno putovanje u srce Bauhausa

Foto: Bodo Schackow/DPA/PIXSELL
Virtualno putovanje u srce Bauhausa
07.05.2019.
u 13:36
Goetheov institut u Zagrebu na moderan način obilježava 100. obljetnicu od utemeljenja
Pogledaj originalni članak

Goetheov institut u Zagrebu uz pomoć moderne tehnologije vraća nas na početak 20. stoljeća. U povodu stote obljetnice utemeljenja njemačke škole za umjetnost Institut organizira dva događaja posvećena arhitekturi Bauhausa, pojma koji u slobodnom prijevodu označava “kućogradnju” ili “gradnju doma”. Posjetitelji će se moći prošetati zgradom Bauhausove škole u Dessauu koristeći naočale za virtualnu stvarnost. Svaki posjetitelj dobit će pet minuta da razgleda trodimenzionalnu repliku te avangardne visoke škole podignute još 1925./26. godine. U njoj su djelovali velikani likovne umjetnosti poput slikara Paula Kleea, ali i hrvatskih umjetnika kao što su Otti Berger i Gustav Bohutinski.

Osim virtualne šetnje, organizirano je i predavanje u čast Gustava Bohutinskog – jedinog hrvatskog studenta arhitekture na Bauhausu. Atelijer koji je on izgradio u Jadranskoj ulici najočitiji je primjer takvog tipa arhitekture u Zagrebu. Teoretičarka arhitekture Karin Šerman zainteresirane će povesti u šetnju gradom do atelijera. Obilježavanje obljetnice Bauhausa počelo je jučer i moći će se posjetiti sve do 17. svibnja u Ulici grada Vukovara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.