Ivan Šćepanović

U zboru nam uvijek nedostaje muškaraca, možda zborovanje i nije baš mačo sport

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
U zboru nam uvijek nedostaje muškaraca, možda zborovanje i nije baš mačo sport
16.10.2022.
u 14:01
Novi umjetnički voditelj Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić", orguljaš i dirigent Ivan Šćepanović otkriva koje novitete donosi u zbor
Pogledaj originalni članak

Diplomirani orguljaš i student dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji Ivan Šćepanović novi je umjetnički voditelj Akademskog zbora "Ivan Goran Kovačić". Ovaj Splićanin bračkih korijena pjevao je u nekoliko zagrebačkih zborova, a godinama u Komornom zboru "Ivan Filipović" u dionici baritona, ali u "Kovačiću" nikada. No, redovito je bio na koncertima goranovaca jer je sezona vokalno-instrumentalnih koncerata Zagrebačke filharmonije počivala upravo na "Kovačiću".

– Moj prvi koncert u Zagrebu, u Lisinskom bio je Brucknerov Te Deum s maestrom Kranjčevićem 2014. godine. Kada dođete iz Splita i vidite zbor od sto ljudi, veliki orkestar i krcatu dvoranu, to je kao da ste došli iz Zagreba u New York – kaže Šćepanović, koji je sada stalni orguljaš u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža i student četvrte godine dirigiranja u klasi profesora Mladena Tarbuka.

– Dirigiranje je moja prva strast, i to još od djetinjstva iako mi otac i majka nisu u glazbi. Otac mi svira, kao i stric. Oni su muzičari, Dalmatinci, ali se nikada nisu profesionalno bavili glazbom. Kada sam prvi puta čuo CD s klasičnom glazbom, a imao sam pet-šest godina, zaljubio sam se u tu glazbu. Prvo me privukao zvuk orgulja, koji je najbliži zvuku orkestra. Plan mi je bio prvo završiti jedan instrument i onda otići na dirigiranje jer dirigiranje je struka koja iziskuje i dozu zrelosti i širok spektar znanja o muzici, ali i o sviranju i tome kako instrumentalisti pristupaju svom instrumentu – veli Šćepanović, koji je u "Kovačić" došao 2020. godine kao asistent dugogodišnjeg umjetničkog voditelja zbora Luke Vukšića, koji uspješno vodi zbor zagrebačke Opere.

– Došao sam 2020., a onda nas je snašla korona... Luka Vukšić je nakon dugo vremena na čelu zbora otišao, vjerojatno zbog velikog angažmana koji ima u HNK, a osjetio je i da je vrijeme da neke mlađe snage, i to ne samo u smislu umjetničkog voditelja nego i pjevača, preuzmu Kovačić. Jer Kovačić je i dalje dosta zasnovan na ljudima koji su dvadeset, trideset godina u zboru. Osjeća se novi vjetar od ljudi koji su spremni napraviti nešto novo i drukčije, što ne znači opozitno drukčije – objašnjava Šćepanović. A što je to novo, pitamo maestra koji je službeno na čelu "Kovačića" od rujna?

– To je plan za izvođenje nekih novih djela suvremenijih skladatelja poput Johna Ruttera, čiju "Gloriju" planiramo izvesti za ovogodišnji Božić. Sljedeće godine slavimo 75. godišnjicu cijelog Studentskog kulturno-umjetničkog društva, ali i zbora te planiramo izvesti oratorij Georga Friedricha Händela Izrael u Egiptu. To je najveći zborski oratorij barokne tradicije koji predviđa dva zbora, soliste i respektabilan barokni orkestar i to je djelo koje "Kovačić" nikada nije izvodio. "Kovačić" se bazira na kapitalnim djelima klasične literature kao što su Orffova Carmina Burana, Deveta Beethovenova simfonija, Druga Mahlerova, Mozartov i Verdijev Requeim... Izvodili su i oratorije poput Mesije, ali Izrael u Egiptu nekako je izmakao. Taj bismo koncert posvetili svojim preminulim voditeljima, prije svega Saši Britviću, koji je bio jedan od suosnivača Hrvatskog baroknog ansambla, koji bi i svirao na tom koncertu, ali i drugom velikom maestru, Vladimiru Kranjčeviću, koji je u Hrvatsku donio toliko velikih kapitalnih djela poput Jude Makabejca – veli Šćepanović. On će tako kao dirigent pred goranovce stati na Božićnom koncertu, no prvi nastup koji potpisuje kao voditelj zbora održat će se u Lisinskom 11. studenoga na koncertu Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Dawida Runtza, kada će zbor nastupiti u glazbi iz baleta Harnasie Karola Szymanowskog.

– To je poljska skladba koja je i hrvatska praizvedba. Ove se godine od šest projekata čak četiri odnose na djela koja "Kovačić" nikada nije pjevao. Planiram i da zbor svake godine ima jedan a capella program kako bi usavršavao svoju vokalnu tehniku te da bismo mogli biti prezentniji i na gostovanjima. U tom je smjeru već krenuo Luka Vukšić s Papandopulovom Hrvatskom misom prije pet godina. U planu za 2023. je natječaj za mlade skladatelje. Budući da sljedeće godine obilježavamo i 80 godina od smrti Ivana Gorana Kovačića i 110 godina od njegova rođenja, natječaj bi bio za novu skladbu na njegove stihove – najavljuje Šćepanović. Ove se subote i u ponedjeljak na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održavaju audicije za zbor. Kako zbor stoji s pjevačicama i pjevačima?

– Uvijek nedostaje muškaraca. Možda to zborovanje nije toliko mačo sport. No, usudim se reći da sada imamo jednu od najjačih tenorskih dionica u Hrvatskoj, i to i u usporedbi s profesionalnim sastavima. Pokazatelj koliko je "Kovačić" dobar jest i to da na Akademiji trenutno imamo tri studenta pjevanja koja su proizašla iz "Kovačića". A na audicije su pozvani svi, pa i oni bez glazbene spreme – objašnjava Šćepanović, kojega pitamo jesu li u planu neke inozemna gostovanja?

– Ovog smo ljeta bili u Kotoru, a sada imamo pozivna pisma iz naših veleposlanstava u Sarajevu i Budimpešti. Moramo malo ljude izvesti iz Zagreba, ali trenutačno nam neka turneja nije u planu i bazirani smo na zagrebačkoj sezoni – odgovara Šćepanović, koji ima i ideje i radnog elana, ali i entuzijazma, koji mu je itekako potreban za rad na poziciji koju su prije njega držali neki od najvažnijih hrvatskih zborskih autoriteta poput Fia, Prašelja, Kranjčevića ili Britvića.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.