SLIKAR I AKADEMIK

U Medijateci Francuskog instituta prikazani filmovi o Vaništi

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
U Medijateci Francuskog instituta prikazani filmovi o Vaništi
14.10.2014.
u 23:15
Tijekom večeri je prikazan dokumentarni film Vaništa redatelja Željka Senečića, snimljen 2010. prema Vaništinoj Knjizi zapisa
Pogledaj originalni članak

U povodu dodjeljivanja francuskog odličja Vitez reda umjetnosti i književnosti (Chevalier des Arts et des Lettres) jednom od najvećih suvremenih hrvatskih slikara, akademiku HAZU-a Josipu Vaništi, danas je u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu održana večer pod nazivom Vaništa na filmu, izvijestili su iz HAZU-a. Tijekom večeri je prikazan dokumentarni film Vaništa redatelja Željka Senečića, snimljen 2010. prema Vaništinoj Knjizi zapisa.

Vaništa, koji je u svibnju proslavio 90. rođendan, u filmu progovara o glavnim temama koje ga određuju kao čovjeka i kao umjetnika. Uz ostalo prisjeća se svoje majke i ostalih članova obitelji, kao i svojih susreta s Miroslavom Krležom i druženja sa slikarom Miljenkom Stančićem. Film je snimljen u Zagrebu, u Vaništinom rodnom Karlovcu te u Parizu. Senečić je rekao da, za razliku od Vanište, o mnogim hrvatskim umjetnicima uopće ne postoje filmski zapisi, već postoje tek rijetke fotografije.

Prikazana su i tri kratka dokumentarna filma autora Nenada Fabijanića posvećena zadnjim održanim Vaništinim izložbama - Ukidanje perspektive, održana 2013. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Rukovet, održana u ožujku u palači HAZU u Zagrebu i Ishodišta, održana u travnju u Karlovcu u Galeriji Vjekoslav Karas. O svojim filmovima govorili su njihovi autori, a program je vodio akademik Tonko Maroević.

>> Josip Vaništa objavio novu knjigu tankoćutne memoarske proze

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.