In memoriam

U 83. godini preminuo Zvonimir Balog

Foto: Robert Anić/PIXSELL
U 83. godini preminuo Zvonimir Balog
03.11.2014.
u 10:16
Balog je prevođen i na strane jezike, a o svojoj poeziji za djecu znao je govoriti "ne pišem za djecu. Pišem za dijete u sebi".
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu je 2. studenog umro pjesnik, prozaik, pisac za djecu, ilustrator, slikar i kipar Zvonimir Balog. Rodjen je 31. svibnja 1932. godine (Sv. Petar Cvrstec kraj Križevaca). Diplomirao je slikarstvo na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Uređivao je listove za djecu Smib i Modra lasta i bio urednik programa za djecu na Televiziji Zagreb.

Najveću popularnost stekao je kao autor antologijskih stihova za djecu. Odavno je lektirni autor, ali je cijenjen i kao pjesnik čiji je opus iznimno raznovrstan. Prvu knjigu Ekvilibrij objavljuje 1961. godine, iako je sudjelovao i u Knjizi sedmorice objavljenoj 1957. godine. Najpopularnije su njegove knjige za mlađe čitatelje Nevidljiva Iva, 365 braće, Šašavi, Jednodžeki Ok, Bijesne gliste...

Objavljivao je Balog i prozu, ali i zbirke kao sto su to Razlavljeni lav ili pak Leonardom nad Zagrebom. Balog je prevođen i na strane jezike, a o svojoj poeziji za djecu znao je govoriti "ne pišem za djecu. Pišem za dijete u sebi".

>> Zvonimir Balog čestitao si je osamdeseti rođendan pjesmom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

LI
liliZG
10:41 03.11.2014.

i ode još jedan pisac mog djetinjstva, tužna sam, počivao u miru...

LU
lutalica123
10:50 03.11.2014.

Stvarno su brzi..a za onog kadijevica ratnog zlocinca odmah javili..nazalost..odlaze polako pisci naseg djetinjstva..

EN
EnCo
10:41 03.11.2014.

"U Zagrebu je 2. studenog umro pjesnik, prozaičnu, pisac za djecu, ilustratora, slikar i kipar Zvonimir Balog." Čestitam na uvodnoj rečenici, google prevoditelj sugerirao mi je šiptarski :D