INTERVJU

Totalitarni režim u DDR-u oblikovao je bit grupe Rammstein

Foto: (arhiva)
Totalitarni režim u DDR-u oblikovao je bit grupe Rammstein
16.03.2010.
u 14:42
- Naš humor je suptilan, ali neizostavan. Istina je da ga jako malo ljudi prepoznaje i u pravilu smo uvijek percipirani kao smrtno ozbiljan i mračan band, kazao je Paul Landers.
Pogledaj originalni članak

Svoj posljednji album “Liebe ist für alle da” najavili ste provokativnim singlom "Pussy", čiji se tekst mahom sastoji od stereotipnih njemačkih izraza – Bratwurst, Sauerkraut, Autobahn, Blitzkrieg... Radi li se o autoironičnom prikazu Nijemaca?

- Tako je. Smatramo da je naša dužnost kao umjetnika propitivati ne samo vlastiti, nego i identitet svoje kulturne sredine, nacije. Ovaj put to smo učinili prikazavši Nijemce stereotipima preko kojih ih drugi doživljavaju. Nadali smo se da će i publika izvan Njemačke shvatiti kako iza jeftine provokacije eskplicitno seksualnom tematikom leži šala na vlastiti račun.

Strogi totalitarizam

Svi članovi grupe rođeni su i odrasli u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Koliko je ta činjenica imala utjecaja na vaš glazbeni stil i imidž?

- Totalitarni komunistički režim u DDR-u po mnogočemu je bio gori i stroži od svih ostalih u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Međutim, on je imao presudnu ulogu u oblikovanju našeg pogleda na život, kao i umjetničkog senzibiliteta. Rammstein nikada ne bi mogao nastati u Zapadnoj Njemačkoj, jer baš je odrastanje u DDR-u oblikovalo kreativnu bit banda.

Show u Zagrebu

Imali ste velike probleme s cenzurom u svojoj zemlji – posljednji album morao je biti reizdan bez sporne pjesme "Ich tu dir weh" i fotografije koja je prati na omotu. Vaš komentar?

- To nas je potpuno šokiralo, jer nismo mogli vjerovati da će se u današnjoj Njemačkoj nadležni organi odlučiti na tako radikalan, autoritarni potez. Album nije cenzuriran nigdje drugdje. Još je čudnije da smo se bavili temama koje bi po toj ograničenoj, malograđanskoj logici morale biti smatrane “opasnijima” za razvoj mladih od seksa i sadomazohizma.

Poznati ste po tome što na nastupima koristite jako puno pirotehnike. Nećete nam valjda spaliti Arenu?

- Scenografija, kostimi, dramaturgija, pa i pirotehnika po nama su jako važni dijelovi nastupa, koji prije svega mora biti veliki show. I Zagreb će to dobiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MI
mitar
14:46 16.03.2010.

Ali njihov je korijen Laibach

SO
Somelier
15:02 16.03.2010.

mitar Kako to misliš da je njihov korijen Laibach. Laibach ti je naziv za Ljubljanu koja baš nikakove veze nije imala sa DDR-om. A što se tiće cenzure. Pa šta se dečki čude. Svugdje u vrhu Njemačke vlasti sjede bivši STASI funkcioneri.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
17:27 16.03.2010.

somelier...... ak već ideš komentirat, daj se onda informiraj....imaš internet i proguglaj prije nek veliš takvu glupost za bend laibach......evo ti link pa se obrazuj http://hr.wikipedia.org/wiki/Laibach