Nagrada Ivo Vuljević

Titulu mladog glazbenika godine Ivan Krpan zaslužio je u Kini

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Titulu mladog glazbenika godine Ivan Krpan zaslužio je u Kini
31.12.2015.
u 02:33
U obrazloženju nagrade Hrvatske glazbene mladeži ističe se 4. mjesto na prvom Mozartovu natjecanju u kineskom gradu Zhuhaiju
Pogledaj originalni članak

Hrvatska glazbena mladež i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog već godinama njeguju lijepu tradiciju. Svakog 29. prosinca, kada Lisinski Danom dvorane obilježava godišnjicu svečanog otvorenja 1973. godine, Hrvatska glazbena mladež priređuje svečanost dodjele nagrade za najboljeg mladog umjetnika godine, odnosno za najveće postignuće.

Nagrada nosi ime Ive Vuljevića, prvog ravnatelja Lisinskog, čovjeka zaslužnog ne samo za gradnju dvorane nego i za mnoge druge glazbene projekte u Hrvatskoj i održavanje glazbenog života na visokoj, europskoj razini u drugoj polovici 20. stoljeća.

Nekada su proslave rođendana dvorane Lisinski bile mnogo glamuroznije i sadržajno bogatije, s programima od jutra pa do kasnih noćnih sati.

Sada se svečanost sastoji uglavnom samo od glavnog večernjeg koncerta i plesa u predvorju Lisinskog nakon toga. Ipak, interes za Dan dvorane uvijek je velik i Zagrepčani na taj dan vole dolaskom pokazati da im je stalo do glazbenog hrama i kulture.

Prvo putovanje u Aziju

U tom kontekstu još je ljepše što Dan dvorane otvaraju upravo mladi glazbenici, laureati Nagrade Ivo Vuljević. Tako je bilo i jučer kada je u maloj dvorani godišnja nagrada uručena mladom pijanistu Ivanu Krpanu, koji je potom održao i slavljenički recital, sastavljen od skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina.

Dvostavačna Schubertova 6. sonata u e-molu novo je djelo na repertoaru mladog pijanista koji je to djelo upravo na jučerašnjem koncertu odlučio prvi put javno odsvirati. Chopinova 4. balada u f-molu, op. 527, vrlo je teško djelo kojem se mladi pijanist, kako nam je sam rekao, već nekoliko puta vraća i uvijek nalazi nove izazove i zadovoljstva.

Ali, za početak recitala bio je predviđen Mozart, Varijacije na temu Salve tu, Domine u F-duru, KV 398. Kronološki poredak skladatelja nije bio jedini razlog za takav raspored, nego i činjenica što je Ivan Krpan tu skladbu, uz brojne ostale, svirao na velikom Mozartovu međunarodnom natjecanju za mlade glazbenike do 23 godine koje je ove godine prvi put održano u kineskom gradu Zhuhaiju.

Na osnovi poslane snimke, mladi je Zagrepčanin pozvan u Kinu uz 137 glazbenika iz 23 zemlje. To mu je bilo do sada najveće natjecanje, sa zahtjevnim programom u tri kruga, a ujedno i prvo putovanje izvan Europe.

Glazbenička obitelj

Natjecanje je organizirano u suradnji sa salzburškim Mozarteumom, a visoku razinu jamčio je i žiri te orkestar iz Salzburga koji je najbolje natjecatelje pratio u finalu. Među njima bio je i Ivan Krpan koji je osvojio četvrto mjesto. Upravo to postignuće ističe se, s pravom, kao odlučujuće u obrazloženju žirija koji je odlučivao o ovogodišnjem dobitniku Nagrade Ivo Vuljević.

Premda mu je tek osamnaest godina, Ivan Krpan student je treće godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltajana s povećim brojem prije osvojenih trofeja.

No, još je važnije što ga već prati glas ne samo virtuoznog nego i strastvenog pijanista, umjetnika sa stavom. Za to je sigurno zaslužna i njegova obitelj, otac violinist Anđelko, majka muzikologinja Gordana i stariji brat Martin koji je odabrao život uz violinu.

O Nagradi Ivo Vuljević, Ivan Krpan točno kaže da je već samo njezino postojanje, kao poticaj mladim umjetnicima, veliki plus za Zagreb i Hrvatsku. A njemu puno znači potvrda da još ima ljudi koji cijene to što on i njegovi kolege rade. *

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

EU
EUfan
21:57 31.12.2015.

Mali Krpan je uz prof. Dalibaltayana na putu ka vrhu. Svaka čast na izboru.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
00:47 02.01.2016.

Svaka cast.