u hrvatskom centru

Tatjana Šehić u Beču o umjetnosti i kulturnoj diplomaciji

Foto: Snježana Herek
Tatjana Šehić u Beču o umjetnosti i kulturnoj diplomaciji
08.04.2013.
u 10:27
Šehić je i autorica više literarnih djela, između kojih i brošure o kulturnoj diplomaciji kao sredstvu očuvanja i promicanja vlastitih korijena i tradicije.
Pogledaj originalni članak

BEČ – Tatjana Šehić, plesačica, performans umjetnica, kulturna aktivistica, spisateljica, pedagoginja te savjetnica i seminarska referentica za interkulturalno obrazovanje u uredu Vlade austrijske pokrajine Donje Austrije, gostovala je na tribini Hrvatskog centra u Beču.

„Razgovor u Centru“ s ovom svestranom Hrvaticom iz Novske koja je u Austriji od 1992. godine, vodio je glavni urednik gradišćansko-hrvatskog tjednika Hrvatske novine, Petar Tyran, a nazočila mu je, iu brojne Hrvate i ministrica-savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji dr. Zdenka Weber.

Šehić je i autorica više literarnih djela, između kojih i brošure o kulturnoj diplomaciji kao sredstvu očuvanja i promicanja vlastitih korijena i tradicije.

„Kulturna diplomacija je soft power koji utječe na nas“, rekla je, dodajući kako je gledajući iz njenog kuta gledanja riječ o „kapitalu korijena i krila“ svakog ponaosob u smislu očuvanja tradicije i porijekla te slobode razvitka vlastitosti i usvajanja općih kulturnih i društvenih vrijednosti.

„Ono što je za kulturnu diplomaciju imidž nacije i brendiranje, to je za mene slavonski drmež, čije jedinstveno treperenje osjećam iako ga nikada nisam plesala, a koji me uvijek iznova vraća u moje idilično djetinjstvo provedeno u Slavoniji kod baka i djedova“, istaknula je Šehić. Dodala je kako s folklornim ansamblima „Šokadija“ i „Kolo Slavuj“ iz Beča radi na novom projektu koji bi trebao biti realiziran u lipnju ove godine, a u kojem će suvremeni ples biti objedinjen s drmežom.

Tatjana Šehić završila je interkulturalnu pedagogiju na Akademiji pokrajine Donje Austrije u St. Pöltenu. Od 2004. do 2011. godine pohađala je tečajeve na M. Graham Contemporary School u New Yorku o istraživanju višejezičnosti i kulturnoj diplomaciji u plesu. Usavršavala se je i u Parizu i drugim školama u New Yorku, primjerice s Ben Spatz (Urban Research Theatre Workshop 2007) o Movement Research, New York (Daniel Lepkoff-Improvisation) 2006. godine. Od 2007. inicira niz performansa u Beču kao certificirani Youth Leader berlinskog Instituta za kulturnu diplomaciju, a 2010. dobiva diplomu Master of Arts bečkog koledža Mayreder . Školovala se je i na poznatim pedagoškim institucijama u Austriji.

„Proboj na austrijsku plesnu scenu postigla sam plešući deset godina na sakralnim koncertima u bečkoj crkvi Votivkirche, u sklopu tzv. međuvjerskog dijaloga“, rekla nam je Šehić.

Glazbeni okvir razgovoru dao je dubrovački folklorni ansambl „Linđo“, oduševivši Bečane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.