Dokumnetarac "Čopor" u kinima

Šesnaest katova daleko od cijelog svijeta

Šesnaest katova daleko od cijelog svijeta
07.04.2016.
u 12:33
Facsinantan film koji je, baš kao u slučaju dokumentarca “Searching For Sugarman”, imao fascinantan učinak na stvarni život njegovih junaka, braće Angulo koja je dočekala punoljetnost a nije izašla iz obiteljskog stana na Manhattanu
Pogledaj originalni članak

Nakon premijere na nedavno održanom Zagreb Doxu, u redovnu kinodistribuciju tzv. neovisne mreže stiže višestruko intrigantni dokumentarac “Čopor”. Za početak, riječ je o vrlo zanimljivoj i neobičnoj temi: autorica Crystal Moselle pronašla je šestoricu braće Angulo koje roditelji otkako su rođeni nisu puštali u svijet, a mogu ga svakodnevno promatrati iz svog stana u jednoj newyorškoj zgradi. Otac Oscar, Peruanac, radikalni je anti-društvenjak koji nikada nije radio jer ne želi biti rob društva, striktan je i isključiv, očito dominantan karakter koji je uspio uvjeriti svoju suprugu, Amerikanku, da je za njihovu djecu najbolje da nikada ne napuštaju stan s obzirom na to što se sve na ulicama može dogoditi. Majka ih je odgajala i obrazovala unutar četiri zida, stan smiju napuštati samo za posjete liječnicima, ali ni po čemu se iz njihova ponašanja ne može reći da su različiti od svojih vršnjaka: štoviše, simpatični su, verbalno i emocionalno vrlo otvoreni, a vizualno živopisni jer su unutarnji svijet i egzistenciju izgradili na fanatičnom gledanju, oponašanju i glumljenju scena iz filmova, među kojima je posebno uočljiv utjecaj Tarantinovih “Pasa iz rezervoara”.

Istodobno ispranih mozgova u pogledu vanjskog svijeta i zaintrigirani njime, braća Angulo izuzetno su moćan dramski pogon za film koji ne bi bio toliko upečatljiv da izolirano odrastaju negdje u šumi ili nekom ranču; oni su šesnaest katova iznad od gradske vreve, vide je, buka s ceste dio je njihove svakodnevice. Ali, filmsko je i sve što se događalo nakon objave “Čopora” i njihova izlaska u svijet koji se dogodio još za vrijeme snimanja filma jer su braća Angulo toliko stasala i karakterno očvrsnula da su mogli preuzeti kontrolu nad situacijom u domu i svojim sudbinama: sami su postali zvijezde filmskih festivala, rade vlastite filmove umjesto da oživotvoruju tuđe, eksponati iz njihova stana postali su izložbeni uzorci...

Fascinantan film koji je, baš kao u slučaju dokumentarca “Searching For Sugarman”, imao fascinantan učinak na stvarni život njegovih junaka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.