"stoka sitnog zuba"

Satirična pučka komedija prepuna lucidnih komentara hrvatske političke zbilje

26.07.2021.
u 09:44
Na Histrionskom ljetu izvedena je predstava komediografa Nine Škrabe u režiji Zorana Mužića.
Pogledaj originalni članak

Ni ovog drugog koronskog ljeta Histrioni nisu ostavili svoju vjernu zagrebačku publiku na cjedilu. Na svojoj kultnoj otvorenoj sceni na Opatovini premijerno su izveli suvremeni tekst svog čestog suradnika i komediografa doista impresivnog opusa Nine Škrabe “Stoka sitnog zuba”.

Škrabe je ostao vjeran svojim dramaturškim postulatima, napisavši pitku i više nego aktualnu satiričnu političku komediju u kojoj se suvereno poigravao hrvatskim mentalitetima i dijalektima, ali i svim onim stranputicama hrvatskog jalovog pa i impotentnog višestranačkog sustava koje i običnim, u pravilu strpljivim Hrvatima sve više idu na živce.

Zahvaljujući atraktivnom dramskom predlošku, više nego iskusni histrionski redatelj Zoran Mužić s rijetko ujednačenom ekipom glumaca uspio je naštimati zabavnu predstavu koja će nasmijati publiku, ali je natjerati i na razmišljanje.

U središtu komedije malo je mjesto Horvatovec koje je naslonjeno na Zagreb, a može se pohvaliti i velikom političkom koalicijom između desničara i gradonačelnika Martina Kukučke u izvedbi doista vehementnog Damira Lončara i njegova zamjenika Kuzme Lokice kojeg suvereno glumi Davor Svedružić.

U koalicijsko korupcijsko klupko uplele su se i to do guše i njihove družice, Domagojka Kukučka koju glumi decentna Sanja Marin, ali i Anđelina Lokica Capa u euforičnoj interpretaciji Vande Winter.

Histrioni

Ljestve u toj koalicijskoj rapsodiji s više ili manje uspjeha drži im i lokalni fulir, liberalni odvjetnik Benedikt Fleković kojega je na predstavi u četvrtak odlično dočarao Ivica Pucar.

S puno energije na sceni je zablistala i Lara Nekić u ulozi Višnje Kukučke, a uz nju je osvježenje svakako bio i Borna Galinović u ulozi jedinog horvatovačkog opozicionara, tamošnjeg idealističkog učitelja i ravnatelja osnovne škole Leona Bedića. Ognjen Milovanović bio je uvjerljiv u važnoj ulozi Danijela Delišimunovića za kojega je naivni i korumpirani gradonačelnik povjerovao da radi za svemoćni USKOK, a u sve tri svoje itekako raznorodne uloge upravo je briljirao veliki glumac Tomislav Martić, što je publika znala i nagraditi pljeskom na otvorenoj sceni.

Sa Škrabeovom “Stokom sitnog zuba” Histrioni su se ponovno vrlo izravno poigrali ubojitom političkom satirom ne štedeći doslovno nikoga. Ni branitelje s plinskim bocama, ni čudnovate europske birokrate koji vole ptice i hrvatska vina, ni ideološke upitne i proizvoljne podjele na desne i lijeve, ni politički upakiranu nimfomaniju, kao ni latentni mačistički sukob aktualnog šefa države i predsjednika vlade. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.