Prevodila najveće

Preminula legendarna prevoditeljica Nada Šoljan

Preminula legendarna prevoditeljica Nada Šoljan
11.01.2022.
u 11:05
Istaknuta i nagrađivana hrvatska književna prevoditeljica Nada Šoljan umrla je u 92. godini.
Pogledaj originalni članak

Istaknuta i nagrađivana hrvatska književna prevoditeljica Nada Šoljan umrla je u 92. godini, priopćilo je Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, čija je bila dugogodišnja članica.

Nada Šoljan rođena je 1931. u Beogradu. Djetinjstvo je provela u Splitu i Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1955. anglistiku i jugoslavistiku. Cijeli radni vijek provela je kao književna prevoditeljica u statusu samostalne umjetnice. Bila je jedna od osnivačica Društva hrvatskih književnih prevodilaca i u tri navrata njegova predsjednica. U njezinu prevoditeljskom radu ističu se prijevodi klasičnih proznih pisaca engleske i američke književnosti 19. i 20. stoljeća, među kojima su najvažniji prijevodi romana Jacka Kerouaca, Ernesta Hemingwaya, Williama Faulknera, Johna Fowlesa, Vladimira Nabokova te Mary Wollstonecraft Shelley. Prevodila je i djela Edgara Allana Poea, Johna Steinbecka i Georgea Orwella, kao i brojne suvremene pisce te popularnu i dječju književnost. Važni su i njezini prijevodi standardnih sveučilišnih udžbenika, a prevodila je i za kazalište djela Alana Ayckbourna i Harolda Pintera. S Antunom Šoljanom 1968. priredila je zbirku “Sto odabranih novela svjetske književnosti”.

Za dugogodišnji prevodilački rad godine 2005. dodijeljena joj je Nagrada Iso Velikanović za životno djelo, a 2015. i nagrada DHKP-a za životno djelo. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.