nova knjiga

Povijest glazbe u gradu koji živi rock'n'roll punim plućima

Povijest glazbe u gradu koji živi rock'n'roll punim plućima
18.10.2021.
u 17:28
Ivica Aničić autor je knjige “Rockanje u Vinkovcima” koja je popraćena istoimenom dvostrukom CD kompilacijom.
Pogledaj originalni članak

Iako su otprije poznati kao snažno regionalno rock-uporište, Vinkovci posljednjih nekoliko dana zaista žive rock’n’roll punim plućima. Za to je najvećim dijelom zaslužan Ivica Aničić, kronolog i autor čija je knjiga “Rockanje u Vinkovcima” snažno odjeknula ne samo u najstarijem gradu u Europi već u čitavoj regiji.

Priče o sastavima kao što su Pogreb X, The Užas, Špilšul, Majke, Satan Panonski, Kaotične duše, Pokvarena mašta i Nepopravljivi, popraćene su istoimenom dvostrukom CD kompilacijom, a oba izdanja doživjela su službeno predstavljanje u subotu, 9. listopada u vinkovačkom klubu Hendrix. O izdanju su govorili urednica knjige Ljiljana Radobuljac, autor Ivica Aničić, direktor diskografske kuće Croatia Records Želimir Babogredac, urednik CD-a Goran Čelig, glazbeni kritičar Zoran Tučkar, te predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Dražen Švagelj. Na predstavljanju knjige okupili su se članovi kultnih bendova Taxi, Špilšul, Nepopravljivi, Pokvarena mašta, The Karambol, Mlinski kamen i Pogreb X i održali zajednički koncert, prvi u 30-ak godina.

– Zaista je dobar osjećaj vidjeti neke prijatelje koje nisam sreo gotovo dvadeset godina. Iz ovog mjesta je sve poteklo, a večeras smo dobili priliku vratiti iskru rock’n’rolla kakav se živio osamdesetih godina prošloga stoljeća – rekao je poznati vinkovački gitarist Zoran Čalić.

– Ja sam odrastao u tim famoznim osamdesetima, to su bile moje srednjoškolske godine. Sjećam se da su se određene grupice ljudi uvijek držale zajedno; s jedne strane su bili hipici, zatim pankeri, pa na koncu i navijači. Ja sam uvijek bio jedan od onih koji su skitali po tribinama, ali smo se svi s vremenom zbližili. Bilo bi mi zaista žao da neke priče ostale neispričane, iz toga se rodila potreba za pisanjem ove knjige – objasnio je autor Ivica Aničić.

– Nije trebalo puno vremena za organizaciju čitavog programa. Zapravo se dogodilo suprotno od očekivanoga, a to je situacija u kojoj na predstavljanju knjige i CD-a mi imamo 10 bendova, 10 glavnih aktera 80-ih godina u Vinkovcima. Presretan sam što su oni, ali i publika prepoznali priču i pronašli sebe u toj priči – rekao je urednik CD-a, Goran Čelig.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OM
Ombre76
14:47 03.11.2021.

Tako površno napisana recenzija sa dozom neutralnosti, ispod očekivanja od HH. Na kraju nisam dobila odgovor, da li je knjiga vrijedna čitanja ili ne?

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:05 18.10.2021.

Steta sto nije Rokanje a ne Rockanje.