Vinkovci

Park uz Bosut dobio 11 ptica, skulptura umjetnice Dine Merhav

Foto: Branimir Bradarić
dina merhav
Foto: Branimir Bradarić
dina merhav
Foto: Branimir Bradarić
dina merhav
16.12.2015.
u 15:12
Radi se o umjetnici vinkovačkog podrijetla, a koja je skulpture, koje su dio njenoga umjetničkog opusa „Ptice u letu“
Pogledaj originalni članak

Park u uz rijeku Bosut, nedaleko od samoga središta Vinkovaca, od danas krasi 11 željeznih skulptura ptica čija je autorica izraelska umjetnica Dina Merhav. Radi se o umjetnici vinkovačkog podrijetla, a koja je skulpture, koje su dio njenoga umjetničkog opusa „Ptice u letu“, darovala Vinkovcima za budući Memorijalni part obitelji Gross.

Govoreći o darovanim skulpturama ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković rekao je kako su one bile dio velike izložbe Dine Merhav koja je 2013. godine bila postavljena u Glipoteci HAZU i Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima. Istakao je i kako je Dina Merhav imala izložbe diljem svijeta te da stoga Vinkovci mogu biti ponosni što su u gradu postavljene njene skulpture.

– Vinkovci mogu biti ponosni što Dina Merhav ima korijenje u našem gradu i što upravo našem gradu odlučila darovati dio svojih skulptura, rekao je pročelnik za turizam i kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić dodajući kako slijedi dodatno ambijentalno i hortikulturalno uređenje cijeloga prostora parka na kojem se nalaze skulpture. Akademski kipar Dejan Duraković, koji je sudjelovao u postavljanju skulptura, izrazio je žaljenje što umjetnica danas nije u Vinkovcima ali i napomenuo da je ona zadovoljna onim što je napravljeno jer je vidjela fotografije.  

– Lokacija na ovom mjestu je zanimljiva zbog velikog protoka ljudi što će omogućiti da skulpture budu viđene od velikog broja ljudi. Mislim kako bi u gradu trebalo biti više skulptura s obzirom na značaj Vinkovaca ali i činjenicu da u gradu živi i djeluje velik broj umjetnika, rekao je Duraković. Inače, gradske vlasti planirale su darovane skulpture postaviti na travnatu površinu ispred nekadašnje zgrade PIK-a Vinkovci koja je sada u vlasništvu Hrvatskih šuma i nalazi se nedaleko od rodne kuće obitelji Gross. Međutim, Hrvatske šume se nisu složile s tom idejom pa je za novu lokaciju skulptura izabran park, u ulici Josipa Lovretića, uz rijeku Bosut. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Linux
Linux
18:26 16.12.2015.

jako lose