Žumberački uskoci

Mistična priča o nepobjedivim ratnicima koji su zaustavili širenje Osmanskog Carstva

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Žumberački uskoci
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Žumberački uskoci
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Žumberački uskoci
25.01.2023.
u 12:31
Od 1. veljače ne propustite pogledati mističnu priču o višestoljetnim ratnicima koji su svojom borbom ostavili snažan trag u hrvatskoj i europskoj povijesti.
Pogledaj originalni članak

Dokumentarno- igrani film ''Žumberački uskoci'' prvi je projekt na nacionalnoj razini jednog primarno tiskanog medija kao što je Večernji list. Na velikom platnu i malim ekranima po prvi je puta oživljena mistična priča o višestoljetnim ratnicima, bečkim plaćenicima i hrvatskim grkokatolicima, a važnu ulogu imali su i u bitki kod Siska 1593.godine, kada je zaustavljeno širenje Osmanskog Carstva prema ostatku Europe. Otkrijete srednjovjekovni Žumberak i upoznajte žumberačke uskoke u priči punoj odanosti, emocija, krvi i borbe, ali i kontroverza i širokoj javnosti dosad neotkrivenih povijesnih detalja.

Žumberački uskoci u kratkom su roku izazvali veliko zanimanje javnosti pa je tako film prikazan u nekoliko gradova u Hrvatskoj: Zagrebu, Samoboru i Vukovaru kao i na televiziji s nacionalnom koncesijom što je privuklo brojnu publiku. Kako su se žumberački uskoci borili ali i kakvim životom su živjeli dok nisu ratovali saznajte u dokumentarno-igranom filmu "Žumberački uskoci" koji je od 1. veljače možete pogledati na vecernji.hr.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr