hladnoratovska propaganda

Je li "Wind of Change", najveći hit benda Scorpions zapravo napisala CIA?

Foto: wiki
Je li "Wind of Change", najveći hit benda Scorpions zapravo napisala CIA?
30.04.2020.
u 12:34
Novi podcast novinara New Yorkera istražuje teoriju da je za veliki hit njemačkog benda The Scorpions zapravo zaslužna CIA.
Pogledaj originalni članak

Osam epizoda novog podcasta koji će premijeru doživjeti na plaformi Spotify 11. svibnja, bavit će se  teorijom da su agenti CIA zapravo napisali hit benda Scorpions "Wind of Change". 

Podcast će voditi istraživački novinar New Yorkera, Patrick Radden Keefe, koji je istražio zanimljivu mogućnost da američka Središnja obavještajna agencija zapravo stoji iza teksta balade njemačke hard rock grupe Scorpions. CIA je navodno napisala tekst u službi hladnoratovske propagande kako bi u zemljama istočnog bloka potaknula promjene. 

Službena priča o nastanku pjesme "Wind of Change" jest da ju je napisao član benda Klaus Meine nakon koncerta koji su u Moskvi 1989. godine održali s drugim poznatim glazbenicima poput Bon Jovia i Mötley Crüea. Kako se prisjetio gitarist grupe Rudolf Schenker, svojim nastupima u Rusiji htjeli su pomoći promjeni percepcije tog naroda o Nijemcima.

- Željeli smo pokazati ruskom narodu da stasava neka nova generacija Nijemaca. Oni ne dolaze s tenkovima i oružjem voditi rat, stižu s gitarama i rock'n'rollom kako bi donijeli ljubav - rekao je. 

Međutim, kako tvrdi autor podcasta Keefe, ta pjesma je došla u gotovo presavršenom trenutku te postala hit upravo kada su pali i Berlinski zid i Sovjetski savez. 

- Ovo je priča koja se proteže kroz glazbene žanrove, preko granica i povijesnih razdoblja i zato mi je bilo važno da čujete glazbu i glasove te sami prosudite tko laže, a tko govori istinu. Strašno sam se zabavio prateći ovu ludu priču tijekom godine dana i istražujući hladnoratovsku svakodnevicu, a uspio sam intervjuirati gotovo stotinu ljudi, i rockera i špijuna - o svom podcastu rekao je Keefe. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:18 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:01 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b