Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hladnoratovska propaganda

Je li "Wind of Change", najveći hit benda Scorpions zapravo napisala CIA?

Foto: wiki
30.04.2020.
u 12:34

Novi podcast novinara New Yorkera istražuje teoriju da je za veliki hit njemačkog benda The Scorpions zapravo zaslužna CIA.

Osam epizoda novog podcasta koji će premijeru doživjeti na plaformi Spotify 11. svibnja, bavit će se  teorijom da su agenti CIA zapravo napisali hit benda Scorpions "Wind of Change". 

Podcast će voditi istraživački novinar New Yorkera, Patrick Radden Keefe, koji je istražio zanimljivu mogućnost da američka Središnja obavještajna agencija zapravo stoji iza teksta balade njemačke hard rock grupe Scorpions. CIA je navodno napisala tekst u službi hladnoratovske propagande kako bi u zemljama istočnog bloka potaknula promjene. 

Službena priča o nastanku pjesme "Wind of Change" jest da ju je napisao član benda Klaus Meine nakon koncerta koji su u Moskvi 1989. godine održali s drugim poznatim glazbenicima poput Bon Jovia i Mötley Crüea. Kako se prisjetio gitarist grupe Rudolf Schenker, svojim nastupima u Rusiji htjeli su pomoći promjeni percepcije tog naroda o Nijemcima.

- Željeli smo pokazati ruskom narodu da stasava neka nova generacija Nijemaca. Oni ne dolaze s tenkovima i oružjem voditi rat, stižu s gitarama i rock'n'rollom kako bi donijeli ljubav - rekao je. 

Međutim, kako tvrdi autor podcasta Keefe, ta pjesma je došla u gotovo presavršenom trenutku te postala hit upravo kada su pali i Berlinski zid i Sovjetski savez. 

- Ovo je priča koja se proteže kroz glazbene žanrove, preko granica i povijesnih razdoblja i zato mi je bilo važno da čujete glazbu i glasove te sami prosudite tko laže, a tko govori istinu. Strašno sam se zabavio prateći ovu ludu priču tijekom godine dana i istražujući hladnoratovsku svakodnevicu, a uspio sam intervjuirati gotovo stotinu ljudi, i rockera i špijuna - o svom podcastu rekao je Keefe. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:18 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:01 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije