MILIJUNAŠKO PITANJE

Gdje će se održati Animafest ako se Kino Europa zatvori?

Foto: Hrvatski filmovi na Animafestu
Gdje će se održati Animafest ako se Kino Europa zatvori?
09.05.2019.
u 14:25
"Animirani film i likovne umjetnosti" tema je ovogodišnjeg festivala animiranog filma, Animafest Zagreb, koji će se održat od 03. do 08. lipnja.
Pogledaj originalni članak

Na ovogodišnjem Animafestu moći će se pogledati 149 filmova koji konkuriraju u raznim natjecateljskim programima. Jedino pitanje koje ostaje neodgovoreno je - gdje će se održati? Ako se Kino Europa zatvori prvog lipnja, što će se dogoditi s jednim od najcjenjenijih festivala u Hrvatskoj koji ujedno okuplja i obožavatelje animacije iz cijeloga svijeta?

- Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino" - rekao je u utorak Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Na festival je pristiglo rekordnih 1800 filmova iz 86 zemalja svijeta. Odabrano je njih 46 u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma, 47 za studentski film te 20 za hrvatski filma. Kao i prošlih godina, u broju primljenih uradaka prednjači Francuska s njih 13. Slijede ju Velika Britanija sa 6 te Sjedinjene Američke Države s 5 filmova.

Kao i prošle godine, u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma primljena su i tri filma iz Hrvatske. Ivana Bošnjak i Thomas Johnson majstori su lutkarskog filma te se predstavljaju s filmom "Udahnut život". "Jedan od mnogih" urađen je pod okriljem Petre Zlonoge. Ona je jedne od predvodnica mlađe srednje generacije koja vlada različitim tehnikama. Postapokaliptični film "Pad Rima" nastao je u suradnji hrvatske i mađarske koprodukcije Balázs Turai.

Iz produkcije Akademije likovnih umjetnosti natjecat će se 2 hrvatska filma u studentskoj kategoriji: "Saturn u lavu", Anne Šagadin i "Izvan sebe", Stelle Hartman. Joško Marušić, Martina Meštrović i Lucija Mrzljak samo su neki od autora koji će konkurirati u Natjecanju hrvatskog filma, što samo ide u prilog uspjehu hrvatske animacije.

Ove godine festival tematizira odnos vrlo uzak odnos animiranog filma i likovne umjetnosti, pošto su i sami animatori inspirirani velikanima likovnih umjetnosti.

- Animacija je jedinstvena umjetnička forma u kojoj se na jednom mjestu susreću sve druge umjetnosti – uz operu ona je vjerojatno najbliže idealnom gesamtkunstwerku jer u sebi sadrži sve od nosećih likovnih komponenti crteža, boja, skulpture – preko književnosti, glazbe, glume, filmskog jezika, kazališta i stripa  do plesa i pokreta - istaknuo je Šuljić.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za životno djelo Animafesta, Susan Pitt, u Galeriji Kranjčar održat će izložbu i prodaju svojih unikatnih oslikanih kaputa čija je popularnost rasla kako su se pojavljivali u televizijskoj seriji "Seks i grad". U popratnom programu festivala, ljubitelji animiranog filma moći će posjetiti i izložbe poput onih u Tunelu GričGaleriji Šira.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.