Nova knjiga

Anders Roslund "Vjeruj mi": Najteža zadaća u krimiću je kako ubiti glavnog junaka

Foto: arhiva Znanje
Anders Roslund "Vjeruj mi": Najteža zadaća u krimiću je kako ubiti glavnog junaka
03.10.2023.
u 09:57
Pogledaj originalni članak

Norvežanin Jo Nesbø već nekoliko zadnjih nastavaka priče o detektivu Harryju Holeu "kida" živce svojim fanovima jer na svakom kraju romana oni se zabrinu da je priči došao kraj, da je karizmatični i autodestruktivni istražitelj konačno borbu sa zločinima i samim sobom platio glavom. Taj je strah to veći jer je sam Nesbø najavio da Hole mora umrijeti, a romani su mu takvi da bi bilo zaista neočekivano (i poprilično besmisleno) da za svog junaka osmisli neki koliko-toliko sretan kraj.

I upravo smrt glavnog junaka jedna je od najtežih zadaća koju mora riješiti svaki autor kriminalističkih romana koji piše serijal. Naravno, postoje i sretni krajevi, ali oni nisu uobičajeni u tvrdo kuhanim trilerima današnjice, jer iz svih je tih priča jasno da tamna strana života, u kojoj se policajci, inspektori, detektivi i istražitelji svih vrsta... svaki dan nalaze oči u oči s najmračnijim dijelovima ljudskosti, ubire žrtve i među onima koji su na pravoj strani – i zakona i ljudskosti.

U romanu "Vjeruj mi" (Znanje, KDS, urednica Mirna Šimat, prijevod Sandra Ljubas, 6,50 eura) švedski novinar i pisac Anders Roslund završava život i priču inspektora Ewerta Grensa. Čini to vrlo okrutno, taman u trenutku kada ostarjeli inspektor pomisli da je dobio neke nove životne šanse, u djeci koju je slučajno sreo i zavolio, u ženi koju oprezno pokušava voljeti i za koju se nada da bi mogla voljeti njega. Autor jasno pokazuje čitateljima da je to jednostavno - nemoguće!

Grensov literarni "otac" u ovom mu romanu, koji nastavlja priču o bandi koja prodaje ljude u bijelo roblje, koristi mlade djevojke za prostituciju, da bi u konačnici, kada prestanu biti korisne, izvadili i njihove organe koje mogu prodati, doslovno zgazi sve iluzije i nade svog junaka. Roslund ovog puta priču piše tako da za čitatelja u njoj nema nepoznanica, zna se tko su glavni negativci i samo treba doći do kraja knjige i suočiti se s inspektorom kojem se svijet srušio na takav način da jednostavno nema dalje. I zato je ovo krimić kakvih baš i nema mnogo, vrijedan pažnje i vremena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.