Pozitivan potez

Telekomima se konačno ukida cijeli harač nametnut 2014. i oslobađa prostor za investicije

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Telekomima se konačno ukida cijeli harač nametnut 2014. i oslobađa prostor za investicije
19.10.2018.
u 20:52
Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije
Pogledaj originalni članak

Mobilni operatori HT, A1, Tele2 više neće plaćati harač državi, odnosno visoke cijena naknada za radiofrekvencijski spektar. Naime,  danas je u javnu raspravu upućen prijedlog izmjena Pravilnika (o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra) kojim će se cijene naknada vratiti na razinu od prije četiri godine. Tada,  2014., Vlada je odlučila povećati naknade telekomima u ime krpanja rupa u proračunu, a sada je odlučila vratiti ih na ‘početak’.

Telekomi su cijelo vrijeme vrlo snažno lobirali upozoravajući da plaćaju najviše naknade u Europskoj uniji te da zbog toga trpe investicije.

Cilj prijedloga o smanjenju naknada upravo jest, stoji u obrazloženju nadležnog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje je izradilo Prijedlog izmjena, da se rastereti investicijski potencijal operatera a u sklopu ukupnoga administrativnog rasterećenja hrvatskog gospodarstva u cjelini. Usto, cilj je da se uklone sve postojeće prepreke i unaprijede uvjeti za uvođenje i razvoj 5G tehnologija i usluga u Hrvatskoj. Ova bi mjera trebala pozitivno utjecati na osnaživanje poticajnog okruženja za daljnja ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija, a osobito na poticanje ulaganja operatera u gigabitne mreže i infrastrukturu, kako bi Hrvatska ispunila ciljeve EU do 2025.

U HAKOMU, regulatoru telekoma, kažu da podržavaju izmjene Pravilnika i vraćanje cijena na razine iz 2014. Štoviše napominju, od 2014. do danas, Ministarstvo je u prethodim izmjenama Pravilnika smanjilo i naknade za radijske frekvencije, tako da je ukupno opterećenje na operatora i korisnika zajedno sada čak i manje.

Jedna od posljedica jest da će smanjenje naknada za RF spektar svakako smanjiti i izravne uplate naknada u državni proračun, ali će zasigurno povećati sposobnost operatora da ulažu u razvoj infrastrukture i usluga, što je važno i za cjenovnu ponudu njihovih proizvoda i usluga, i potaknuti ulaganja u nove tehnologije, poglavito u 5G mreže, ističu u HAKOM-u.

„Gubitak“ državnog proračuna u ime smanjenih naknada vrlo brzo može biti višestruko nadoknađen naknadama za dodjelu novog, trenutno neiskorištenog RF spektra potrebnog za pokrivanje 5G signalom, te povećanjem opsega ekonomije vezane uz mobilne usluge i većim uplatama u državni proračun kroz poreze (poput PDV-a).

Svako zaostajanje RH u implementaciji 5G mreža i sustava imat će nepovoljan učinak na razvoj cjelokupnog gospodarstva, a poglavito dijela koji nazivamo digitalno gospodarstvo. S druge strane, ako RH bude predvodnica uvođenja 5G, pogotovo u okruženju, ta činjenica će stvoriti nove mogućnosti i komparativnu prednost RH za privlačenje stranog kapitala i investicija, smatraju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BL
bl4st3r
21:56 19.10.2018.

bas me zanima hoćemo li radi ovoga prestati plaćati bonove 10% skuplje

VI
virtual1
07:13 20.10.2018.

pa te namete telwkomi nisu nikad ni plaćali već mi sa uvećanim računima

DU
Deleted user
19:45 21.10.2018.

Krkani, skidajte onaj 10%-tni harač na bonove koji su uveli "komunjare levičari" kad su bili na vlasti...ŠTO SE ČEKA VEĆ 2 ĢODINE???