hrvatsko tržište kapitala

Pejnović: U 2015. očekujem IPO HEP-a

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Mladen Pejnović
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ivana Gažić
24.01.2015.
u 17:43

Likvidnost je velika pa se ulagačima trebaju ponuditi kvalitetne dionice
Pogledaj originalni članak

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom najavio je na okruglom stolu "Privatizacija i hrvatsko tržište kapitala", održanom u organizacija Zagrebačke burze, kako u ovoj godini postoji mogućnost inicijalne javne ponude nekih državnih tvrtki.

Ne privlačimo ulagače

– Nadamo se kako ćemo tako oživiti tržište kapitala – rekao je Pejnović. Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić smatra da smo takvo što već mogli ponuditi pri privatizaciji Croatia osiguranja. U strategiji upravljanja državnom imovinom stoji kako bi ove godine s manjim udjelom na burzu mogli izaći HEP ili Pošta. Za burzu bi to bio značajan događaj jer, kako je rekla Gažić, o našem se tržištu na investicijskim skupovima ne govori, upravo zato što i nema najava većih privatizacija. Ali, primjerice, rekla je, govori se puno o rumunjskom tržištu, gdje je država tvrtke u kojima ima udjele objedinila u zatvoreni investicijski fond, postavila sposobnog menadžera koji njime upravlja te neke tvrtke prodala, a neke dokapitalizirala i na taj način tržište kapitala investitorima učinila zanimljivim.

Ivan Kurtović iz investicijske kuće Intercapital rekao je kako će investitori, nakon što kamate na bankarskom tržištu idu prema nuli, tražiti mete ulaganja koje će im dati povrat.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ivana Gažić; Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

– Zato bi nam bio potreban neki IPO poput onog što smo ga imali s Inom ili HT-om – rekao je Kurtović. Osim toga, dodao je kako će nakon intervencije ECB-a, koju su prije provele središnje banke SAD-a ili Švicarske, novca na tržištu biti i investitori će moći birati gdje ulagati. Zato i postoji prilika da se na nekim dionicama dioničarima maksimizira vrijednost.

– Likvidnosti ima i sada se nudi dobra investicijska prilika – kazala je Gažić, spomenuvši kako veliko značenje za tržište imaju i dva nova IPO-a privatnih tvrtki. – Mislim da je to posljedica dugogodišnjeg bankocentričnog sustava, odnosno prevelike izloženosti kreditima, zbog čega se sada mora vlasništvo disperzirati, odnosno okrenuti se tržištu kapitala – rekla je I. Gažić. Među državnim tvrtkama nad kojima se provodi restrukturiranje nigdje nema alarmantne situacije, rekao je Pejnović, a neizvjesnost je još samo u slučaju Petrokemije.

– Znači da nemamo generatora novih gubitaka. Avanturizam je iscrpio privatni sektor koji sad nema za obrtna sredstva. Ne možemo stalno govoriti da je situacija u državnim tvrtkama bolja nego u privatnim. Ostala je ista, dok se u privatnim pogoršala – rekao je Pejnović.

Turizam interesantan

Značajna privatizacija, rekli su sudionici, trebala bi biti u našoj važnoj strateškoj grani – turizmu. Kako je napomenuo Marko Čizmek, član uprave Valamara, država bi trebala brže pregovarati kod prodaja. – Mi smo lani imali osam interesa za akvizicijama, i dok smo s privatnim vlasnicima pregovarali tri do četiri mjeseca, s državom je to trajalo puno dulje – rekao je Čizmek.

>>Burza čeka IPO državnih tvrtki

>>EKSKLUZIVNO Pogledajte ugovor kojim su si šefovi u Holdingu osigurali stalni posao

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.