STRATEGIJA OBJEDINJAVANJA

Otvoreno predstavništvo HGK u Sarajevu: BiH nam je prirodni vanjskotrgovinski partner

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Otvoreno predstavništvo HGK u Sarajevu: BiH nam je prirodni vanjskotrgovinski partner
04.04.2018.
u 21:17
Na temelju jačanja gospodarske suradnje i ukupni će međudržavni odnosi biti bolji
Pogledaj originalni članak

Otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Sarajevu koje će djelovati pri hrvatskom veleposlanstvu u BiH dio je starategije objedinjavanja kapaciteta koje Hrvatska ima u inozemstvu kako bi jačala političke ali i gospodarske veze s važnim državama, kazala je danas ministica vanjskih i europskih poslova u Sarajevu. Sličan model spajanja klasične i gospodarske diplomacije koriste Austrija i Njemačka, dodala je ministica.

Na temelju jačanja gospodarske suradnje i ukupni će međudržavni odnosi biti bolji a Hrvatskoj je to posebni interes jer ima zadaću brinuti o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH i time doprinositi uspješnoj i stabilnoj BiH i poziciji Hrvata u njoj, dodala je i najavila kako će sljedeće tjedna ured HGK biti otvoren i pri Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru.

- Odabrali smo Sarajevo jer je BiH nama prirodni vanjskotrgovinski partner i uvijek među pet najvažnijih zemalja - kazao je predsjednik HGK Luka Burilović. Hrvatska je od 1996. na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH pri čemu se iz godine u godinu bilježi stalno povećanje trgovinske razmjene. Njena ukupna vrijednost u 2017. dosegnula je gotovo 2,2 milijarde eura pri čemu je izvoz iz Hrvatske u BiH bio vrijedan više od milijardu i pol eura.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar comparator
comparator
08:35 05.04.2018.

Zašto je tako lako prešućena zolja u Banjoj Luci ispaljena na neke naše tvrtke ?

AS
antun sklepic
12:10 19.04.2018.

ako im je dosada i išlo nekako sad će ih HGK osakatit

PU
Pukovnik
21:24 04.04.2018.

Tek sada?!? Bože sačuvaj nesposobnosti!