ANALIZA

Evo zašto milijunaši napuštaju Europu

Foto: Reuters/PIXSELL
Evo zašto milijunaši napuštaju Europu
03.04.2016.
u 09:52
Prema izvješću New World Wealtha, tri od četiri grada u kojima je lani zabilježen najveći odljev milijunaša su europska - Pariz, Rim i Atena
Pogledaj originalni članak

Milijunaši napuštaju Europu zbog rastućih vjerskih tenzija, loše gospodarske situacije i priljeva migranata iz Sirije, pokazuje novo izvješće agencije New World Wealth koja pruža informacije o globalnom bogatstvu.

Andrew Amoils, šef istraživačkog odjela u New World Wealthu, predviđa da će velik broj pojedinaca s neto imovinom vrijednom milijun dolara ili više napustiti Francusku, Njemačku i Belgiju, a kao njihove nove najpopularnije destinacije ističe Australiju i Izrael.

Ovi podaci dolaze u vrijeme kada izbjeglička i migrantska kriza potresaju Europu, a upitno je hoće li tu od pomoći biti plan EU-Turska, koji bi trebao stupiti na snagu u ponedjeljak. BBC je jučer javio da raste zabrinutost o nepripremljenosti za plan o slanju migranata iz Grčke natrag u Tursku, iz koje je lani u Grčku brodovima stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, a deseci tisuća tamo su i ostali nakon što su sjevernije države zatvorile granice.

No, ova je kriza zapravo samo jedan od razloga za navodni odljev milijunaša. Znakovito je da su, prema izvješću New World Wealtha, tri od četiri grada u kojima je lani zabilježen najveći odljev milijunaša europska – Pariz, Rim i Atena, a četvrti je Chicago. Francuska metropola prva je po odlascima, ostala je bez 6 posto svojih milijunaša, to jest oko 7000 ljudi, koji su uglavnom otišli u Veliku Britaniju, SAD, Kanadu, Australiju i Izrael.

– Francuska je pod jakim utjecajem rastućih vjerskih tenzija između kršćana i muslimana, posebno u urbanim područjima. Očekujemo da će se migracije milijunaša iz Francuske ubrzati tijekom idućeg desetljeća s eskalacijom tih tenzija – tvrdi Amoils u izvješću. Dodaje kako će, po njihovu mišljenju, sličnu sudbinu u bliskoj budućnosti doživjeti druge europske zemlje u kojima se počinju pojavljivati vjerske tenzije, kao što su Belgija, Njemačka, Švedska i Velika Britanija. Napominje se i kako se očekuje daljnji odljev milijunaša iz južnoeuropskih zemalja poput Italije, Grčke i Španjolske te da bi te države bile najteže pogođene eventualnim raspadom Europske unije.

Migracije milijunaša bitne su kao indikator trendova u ostatku stanovništva, a mogle bi dovesti i do pada poreznih prihoda, gubitka poslova i odljeva novca.

Stručnjaci i milijunaši ispitani u izradi ovog izvješća kao glavne razloge za napuštanje Pariza naveli su vjerske tenzije i nedostatak prilika. Glavni razlozi za napuštanje Rima bili su gospodarski pad i nedostatak prilika, u Chicagu su to međurasne tenzije i sve veće razine kriminala, a u Ateni gospodarski pad i migrantska kriza.

Najveći priljev milijunaša u 2015. godini imali su Sydney s oko 4000, zatim Melbourne s 3000, Tel Aviv, Dubai i San Francisco s po 2000 te Seattle i Perth s po 1000.

Tri australska grada na ovom popisu, tvrdi se u izvješću, najviše su dobila odlascima milijunaša iz Kine, Europe, Velike Britanije, SAD-a i Južne Afrike. Na razini zemalja, najviše milijunaša napustilo je Francusku (10.000), Kinu (9000) i Italiju (6000), a najviše ih je došlo u Australiju (8000), SAD (7000) i Kanadu (5000).

U izvješću se navodi i kako eventualni izlazak Velike Britanije iz Europske unije ne bi rezultirao odljevom milijunaša iz te zemlje, već suprotno – da bi više imućnih Britanaca ostalo u zemlji u slučaju takozvanog Brexita. Na to upućuje i činjenica da je većina britanskih milijunaša intervjuiranih za ovo izvješće izrazila zabrinutost zbog britanske politike otvorenih granica s EU.

>> Najopasniji europski gradovi: Beograd drugi na listi zbog korupcije, Zagreb nije daleko

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

IV
ivanjoksimovic
11:03 02.04.2016.

Nema to veze sa verskim tenzijama vec sa porezima. Otkad su Francuzi podigli poreze na luksuz na vrtoglave procente, masa bogatasa je emigrirala u Rusiju i Izrael gde su dobili drzavljanstva. Ljudi iz javnog zivota su u Rusiji dobijali drzavljanstvo potpuno besplatno, dok su ostali dobili uz obavezu da u toj zemlji investiraju u sopstvene biznise.

DU
Deleted user
10:34 02.04.2016.

Pa da, Izrael je baš jedno mirno mjesto za kapital?????? A Australija je doista usred financijskih tijekova. Nevjerojatna količina gluposti u članku!

Avatar pendreck
pendreck
10:41 02.04.2016.

Da napustaju moze biti. Ako su zidovi mozda idu i u Izrael. Ali sigurno ne ne-zidovi. Jer tamo nema normalnog i sigurnog Zivota.