Inicijativa

Fondovi za gospodarsku suradnju prikupili više od milijarde kuna

Foto: ''
Fondovi za gospodarsku suradnju prikupili više od milijarde kuna
28.12.2010.
u 18:00
Fondovi su cijele godine pregledavali potencijalne projekte, ali se dosad nisu mogli potpisivati obvezujući ugovori. Očekuje se da će se prva ulaganja ulaganja realizirati u 2. kvartalu 2011.
Pogledaj originalni članak

Pet fondova za gospodarsku suradnju, koji su se pridružili ovogodišnjoj Vladinoj inicijativi za jačanje investicija, prikupili su 1,075 milijardi kuna privatnog kapitala. Po modelu "kuna za kunu" Vlada će osigurati još toliko novca kako bi se prikupljeni kapital uložio u konkurentne i perspektivne tvrtke i projekte u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika fondova, Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA) te Ministarstva gospodarstva i HBOR-a.

400 mil. kn godišnje

Osnovno načelo Vladine inicijative je, podsjetimo, suradnja privatnog i javnog sektora, u kojoj javni sektor prati privatne ulagače u njihovim investicijskim odlukama, čime se javna sredstva učinkovito investiraju, isključivo na tržišnim načelima. Izvršni direktor HBOR-a Branimir Berković kazao je kako se nada da će HBOR, koji će za račun Vlade operativno investirati u fondove za gospodarsku suradnju, opravdati povjerenje privatnih investitora u suradnji s državom kako bi ona i dugoročno postala jedan od značajnih instrumenata gospodarskog razvitka. I svjetske razvojne banke dio svojeg poslovanja usmjeravaju u ovakve investicije, dodao je.

Vlada bi, naime, u idućih pet godina u razne projekte koje odaberu fondovi za gospodarsku suradnju trebala uložiti jednu petinu ili oko 200 milijuna kuna godišnje, a još toliko će se novca sliti iz fondova, što bi trebalo biti zamašnjak hrvatskom gospodarstvu.

Vjenceslav Terzić iz Quaestus Private Equityja, koji je uz Nexus Private Equity Partnere te četiri novoosnovana društva sa sjedištem u Hrvatskoj (Alternative Private Equity, Honestas Private Equity Partnere, Prosperus Invest i GEM-Mediteran Adriatica) dosad u RH pokrenuo pet fondova rizičnog kapitala, kaže kako uskoro kreću s operativom. Cijele ove godine pregledavali su potencijalne projekte tvrtki, no dok program nije zaživio, nisu se mogli potpisivati obvezujući ugovori. Iznošenje njihovih imena nije u skladu s poslovnom praksom, kaže. Jedino što može reći jest da bi se u drugom kvartalu iduće godine mogla optimizirati pojedina ulaganja.

– Očekujem da je ovo tek početak uspješnog partnerstva privatnih investitora i javnog sektora. Jako je važno da Vlada i ubuduće stalno osigurava sredstva i aktivno sudjeluje u ovakvim tržišnim aktivnostima, koje vode k otvaranju novih radnih mjesta i porastu standarda hrvatskih građana – istaknula je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (HVCA).

Kronično bez kapitala

Član uprave fonda Nexus Marko Makek kazao je da će uložena sredstva više ići u smjeru dokapitalizacije tvrtki i pokretanje novih projekata nego u preuzimanja tvrtki kako bi se što više konsolidiralo tržište i stvorile nove vrijednosti.

Savjetnik ministra gospodarstva Tomislav Mazal rekao je da tvrtkama kronično nedostaje kapitala za pokretanje propulzivnih tržišnih projekata te su očekivanja da će fondovi za gospodarsku suradnju realizirati ulogu katalizatora i time umnožiti nove investicije u hrvatsko gospodarstvo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UK
Ugo Kajvez
23:51 28.12.2010.

Krasno i divno, ... u kaj budu tu lovu uložili ? ....... vjerojatno u tvornice u kini ......