Bez dogovora

Farmeri traže zaštitne cijene mlijeka u trgovini i nabavi

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Farmeri traže zaštitne cijene mlijeka u trgovini i nabavi
19.07.2017.
u 06:30
Sastanku s mljekarima odazvali su se samo KTC i Konzum, tvrde kako oni podržavaju domaće, no strani lanci i njima diktiraju cijene.
Pogledaj originalni članak

Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi još nije donesen, domaća proizvodnja i dalje kopni, dok je brojnim potrošačima, što obilato koriste neki trgovci, i dalje najvažniji kriterij cijena, a ne “putovnica” mlijeka na polici.

Stoga nije čudno da jučerašnji sastanak mljekara i trgovaca (od kojih su se odazvali smo domaći KTC i Konzum) u organizaciji udruge Drava-Sava nije završio nikakvim dogovorom. Farmeri kažu kako im se mlijeko plaća 1,8 kuna, proizvođačka cijena mu je 3 kune, a trgovci litru uvoznog trajnog na polici prodaju već za 3,79 kn i dodatno ugrožavaju domaće mljekare.

Mladen Šolčić upozorava kako je to neodrživo. Mljekari već 5-6 godina posluju s gubitkom pa on predlaže zaštitne cijene mlijeka u trgovini i u nabavi. Siniša Katavić iz KTC-a kaže kako to zakon ne dozvoljava. Upozorava kako strani trgovački lanci imaju snagu da godinama rade s gubitkom, uz dampinške cijene i dugotrajne akcije i tako “pokore” hrvatsku proizvodnju i trgovinu.

 

   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HE
helidon
10:00 19.07.2017.

nemojte se sramotiti i pričati gluposti jel u životu niste radili u stočarstvu koliko ti ljudi moraju uložiti u kravu da bi dobili litru mlijeka koliko moraju imat zemlje i strojeva da pripreme sve za tu litru mlijeka. A uostalom to što ti kupujes u Lidlu i Kauflandu je mlijeko u prahu koje uvoze iz Tunguzije i prave trajno mlijeko. Kupio bušilicu i set šarafcigera i majstor bi zaradio za dan 3000 kn pitaj seljaka da mjesečno doji 4 krave da dobije 3000 kn. Hvala

HR
Hrabraja
07:54 19.07.2017.

Tako bi svi mogli traziti zastitne cijene, ja montiram klime i cijena je prije nekoliko godina bila 3000 kn, sada je 1000. I sto bi ja sada, konkurencija.