STANJE U GOSPODARSTVU

EK procjene: Rast BDP-a u Hrvatskoj 6 posto ove godine, a inflacija bi trebala dosegnuti 10.1 posto

Foto: European Commission
Foto: European Commission
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Dolazak ministara i premijera na sjednicu Vlade RH
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
European Parliament plenary session in Brussels
11.11.2022.
u 11:38
Komisija očekuje da će udio javnog duga u BDP-u Hrvatske ove godine pasti s prošlogodišnjih 78,3 posto na 70 posto BDP-a, sljedeće godine na 67,2 posto, a 2024. porasti na 68 posto.
Pogledaj originalni članak

Europska unija i eurozona ulaze u recesiju upravo sada, u posljednjem kvartalu ove godine, a pad gospodarske aktivnosti nastavit će se i u prvom tromjesečju 2023., nakon čega će se gospodarski rast u Europi vratiti na proljeće, kada će se inflacija smanjiti. Tvrdi to Europska komisija u danas objavljenim jesenskim ekonomskim prognozama.

Za Hrvatsku prognoza kaže: tehnička recesija u posljednjem kvartalu 2022. i prvog kvartalu 2023. godine. Na godišnjoj razini, rast hrvatskog BDP-a prognozira se na 6 posto u 2022., 1 posto u 2023. i 1,7 posto u 2024. godini. U euro zoni prosječan rast BDP-a predviđa se na 3,2 posto u ovoj, 0,3 posto u idućoj i 1,5 posto u 2024. godini.

“U 2023., iako bi rast cijena energije i robe trebao postati umjeren, predviđa se da će niski realni raspoloživi dohoci utjecati na potrošnju kućanstava, osobito u prvoj polovici godine. Nakon toga, kako se inflacija smiri i realni rast plaća nastavi, očekuje se blagi oporavak gospodarske aktivnosti”, kaže se u Komisijinoj prognozi za Hrvatsku.

Foto: European Commission

Među najvišima u EU

 Procjene Komisije su nešto optimističnije od procjena hrvatske vlade, koja za ovu godinu očekuje gospodarski rast od 5,7 posto i inflaciju od 10,4 posto, a sljedeće godine usporavanje gospodarskog rasta na 0,7 posto te inflacije na 5,7 posto.

U usporedbi s ljetnim prognozama, Komisija je znatno povisila procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog BDP-a, ali i inflacije. Naime, u svojim ljetnim prognozama očekivala je ove godine rast hrvatskog BDP-a od 3,4 posto te inflaciju od 8,2 posto.

 Prema procjenama Komisije, hrvatski gospodarski rast ove godine među najvišim je u EU-u. Samo bi Irska (7,9 posto), Portugal (6,6 posto) i Slovenija (6,2 posto) trebale imati veći rast od hrvatskih 6 posto, koliko bi trebalo rasti i grčko gospodarstvo.

 Komisija očekuje da će udio javnog duga u BDP-u Hrvatske ove godine pasti s prošlogodišnjih 78,3 posto na 70 posto BDP-a, sljedeće godine na 67,2 posto, a 2024. porasti na 68 posto.  Proračunski deficit ove bi godine u Hrvatskoj trebao biti 1,6 posto, sljedeće godine 2,4 posto, a 2024. iznositi 2,7 posto.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj s prošlogodišnjih 7 posto, ove i sljedeće godine trebala bi pasti na 6,3 posto, a 2024. godine na 5,9 posto. Rast stope zaposlenosti u Hrvatskoj, koja je prošle godine iznosila 1,2 posto, ove godine trebala bi ubrzati na 2,2 posto, zatim sljedeće godine usporiti na 0,2 posto i 2024. na 0,6 posto.

 Investicije su prošle godine rasle po stopi od 4,7 posto, ove se godine očekuje njihov skok za 9,4 posto, sljedeće godine pad na 2,9 posto, a 2024. godine 3,2 posto.

U EU ove godine rast od 3,3 posto

 Komisija navodi da su europska gospodarstva nakon snažnog rasta u prvoj polovini ove godine, sada ušla u izazovno razdoblje u prvom redu zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja snažno pogađa globalnu potražnju i jača inflatorni pritisak.  EU je među najizloženijima od naprednijih gospodarstva, zbog zemljopisne blizine rata i velike ovisnosti o uvozu plina iz Rusija. Energetska kriza nagriza kupovnu moć kućanstava i opterećuje proizvodnju.

 Realni rast BDP-a u EU bio je iznenađujuće dobar u prvoj polovini 2022., budući da je potrošnja nastavila snažno rasti, posebice kada su u pitanju usluge, nakon što su popustile mjere uvedene zbog suzbijanja covida-19. Ekspanzija se nastavila i u trećem tromjesečju, ali znatno slabijim tempom, konstatira EK.

Zbog povećane neizvjesnosti, visokih pritisaka na cijene energije i pada kupovne moći kućanstava očekuje se da će slabije vanjsko okruženje i stroži uvjeti financiranja dovesti do recesije u europodručju i u većini država članica u zadnjem kvartalu ove godine. Ipak, veliki zamah iz prošle 2021. godine i snažan rast u prvoj polovini ove godine trebali bi dovesti do realnog rasta BDP-a 2022. godine za 3,3 posto u EU u cjelini i 3,2 posto u europodručju, što je znatno iznad 2,7 posto, koliko se predviđalo u ljetnim prognozama, navodi Komisija.

 Kako Inflacija nastavlja smanjivati raspoloživi dohodak kućanstava, smanjenje gospodarske aktivnosti nastavit će se u prvom kvartalu 2023. Očekuje se da će se rast vratiti u Europu u proljeće, dok će inflacija postupno usporavati.  

 Ipak, zbog smanjene potražnje, Komisija očekuje da će gospodarska aktivnost u EU 2023. godine biti prigušena, s rastom BDP-a od 0,3 posto u EU-u cjelini i u europodručju. Istodobno, Komisija za Hrvatsku očekuje znatno veći rast, 1 posto u sljedećoj godini.  U 2024. godini gospodarski rast trebao bi se postupno oporaviti, u prosjeku 1,6 posto u EU27 i 1,5 posto u europodručju. Za Hrvatsku Komisija očekuje rast od 2 posto u 2024. godini.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

 Komisija ističe da inflacija još nije dosegnula svoj vrhunac, koji se očekuje krajem ove godine, a počet će popuštati sljedeće godine. Ove bi godine trebala dosegnuti stopu od 9,3 posto u EU27 i 8,5 posto u europodručju. Sljedeće godine trebala bi pasti na 7 posto u EU27 i 6,1 posto u europodručju, a 2024. inflacija bi trebala pasti na tri posto u EU27 i na 2,6 posto u europodručju.

Komisija očekuje da će u Hrvatskoj inflacija ove godine dosegnuti 10,1 posto, sljedeće pasti na 6,5 posto, a 2024. na 2,3 posto.

U usporedbi s ljetnom prognozom, Komisija je za EU korigirala naviše stopu inflacije  za gotovo jedan postotni bod za 2022. i više od dva boda u 2023. Do korekcije je došlo uglavnom zbog znatno više veleprodajne cijene plina i električne energije, što vrši pritisak na maloprodajne cijene energije kao i na većinu dobara i usluga u potrošačkoj košarici.

VIDEO: Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

financijska pomoć bez presedana

EU posuđuje novac Ukrajini: Zajmovi su beskamatni, povrat se očekuje kroz 35 godina

Europska unija je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače do danas isplatila 4,2 milijarde eura pomoći ukrajinskom državnom proračunu, do kraja ovog mjeseca planira isplatiti još 2,5 milijardi eura, još nekoliko milijardi eura vrijedna je vojna pomoć koja ide kroz poseban mirovni fond EU-a, a sada je Komisija predložila i redovito transferiranje 1,5 milijardi eura mjesečno iz proračuna EU u ukrajinski proračun tijekom čitave 2023.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

PG
Paulie_Gualtieri
12:19 11.11.2022.

Super mi je ovo kar vele inflacija 10-12 %, a sve u dućanima poskupilo između 20 i 40 posto. Ako ovo nije kriminal, što je onda?

SA
sasha68
13:06 11.11.2022.

lijepe vijesti, onda neki rusofili počnu uzdizat mađarsku a tamo u žitnici kruh najskuplji, inflacija prešla 18%,kamate rastu..ali to se ne prenosi u nasim medijima

TA
tabula
12:14 11.11.2022.

Kao što je evidentno, BDP ne mora pozitivno uticati na standard ljudi, naprotiv, inflacija raste, što znači da se za istu količinu novca može kupiti manje dobara, hrane itd. Daleko objektivnije mjerilo standarda je PPP (purchasing power parity) iliti prevedeno: Paritet kupovne moći, što je u svakom slučaju važnije za stanovništvo. Bilo bi dobro da se prikaže i ovo mjerilo, a ne da se vade sa nekakvim BDPom, koji ne mora značiti ništa.