ODLUKA MICROSOFTA

Kraj jedne ere: Internet Explorer gasi se nakon 27 godina

Foto: pixabay
Kraj jedne ere: Internet Explorer gasi se nakon 27 godina
14.06.2022.
u 13:48
Njegovo se korištenje znatno smanjilo pokretanjem Firefoxa (2004.), Google Chroma (2008.) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sustava
Pogledaj originalni članak

Microsoft gasi svoj preglednik Internet Explorer nakon 27 godina.

Microsoft će od 15. lipnja prestati pružati tehničku podršku posljednjoj verziji tog preglednika, Internet Exploreru 11.

Kompanija je prije više od godine dana objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativnog sustava Windows 10. U njegovu nadogradnju Windows 11, objavljen prošle godine, nije ni bio uključen. 

Internet Explorer prvi se put pojavio 1995. kao dio operativnog sustava Windows 95. 

Microsoft ga je 2016. prestao razvijati nauštrb svog novog preglednika, Edgea. 

Explorer je nekoć bio najkorišteniji internetski preglednik, a na vrhuncu je bio 2003. s 95 posto udjela na tržištu. 

Njegovo se korištenje znatno smanjilo pokretanjem Firefoxa (2004.), Google Chroma (2008.) i rastom popularnosti mobilnih operativnih sustava poput Androida i iOS-a koji je podržavaju Internet Explorer.

>> VIDEO U ovim državama najviše je superbogatih ljudi koji imaju više od 100 milijuna dolara

PITALI SMO HAKOM

Ovo su najveće zablude oko računa koje plaćate za mobitel i internet: Kako raskinuti ugovor i što ako signal ne valja?

Nakon najave poskupljenja mobilnih usluga triju telekomskih operatora – HT-a, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, koji obuhvaćaju većinu korisnika u Hrvatskoj jer mobilni telefon imaju gotovo svi, pojavio se niz nedoumica o korisničkim pravima u segmentu telekomunikacijskih usluga. Kako kažu u HAKOM-u, pitanje o raskidu ugovora zbog nedovoljno kvalitetnog ili nepostojećeg signala na nekom području jedno je od učestalih upita koji stižu na njihovu adresu...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
14:31 14.06.2022.

Microsoft je odlučio ugasiti proizvod kojeg smo kupili. Licencu si možemo objestiti, a kad izmisle nešto "novo" ponovo će se obogatiti. I tako svako malo. Imam licence dos-a, windowsa 3.11, windows 95, windows 98, windowsa nt. 4.0, windows 2000, windows vista, windows 7.0, windows 10 i na kraju windows 11. Uvijek moraš platiti, na staro zaboraviti. Slično je s Ms Office-om. I kako oni ne bi bili bogati kad ti svako malo nešto što si platio prestane raditi, ili ne postoji podrška ili ne radi na nekoj novoj hardware'skoj platformi. Pošteno bi bilo da stariji korisnici imaju nekakav veliki rabat jer milijardere smo stvorili mi koji uredno plaćamo tkz. teh. novotarije koje osim sučelja ponekad ništa revolucionarno ne daju.