RAZLIKE IZMEĐU JUGA I SJEVERA

Istraživanje pokazalo da prosječni zaposleni Europljanin dnevno na emailu provede 18,4 minute

Foto: pixabay
Istraživanje pokazalo da prosječni zaposleni Europljanin dnevno na emailu provede 18,4 minute
03.02.2023.
u 08:32
Prema tim podacima, hrvatski zaposlenici potroše gotovo 14 minuta dnevno u službenoj poslovnoj prepisci e-mailovima. Hrvatska se time nalazi u sredini, na 15. mjestu među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.
Pogledaj originalni članak

Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenika u južnim zemljama Mediterana i sjevernim zemljama Beneluxa. Tako zaposlenici na mediteranskom otoku Malti potroše 55 minuta, dok u Luksemburgu provedu tek nešto više od 2 minute dnevno u prepisci elektroničkom poštom, pokazuje istraživanje softverske kompanije DeskTime sa sjedištem u Rigi.

Prema tim podacima, hrvatski zaposlenici potroše gotovo 14 minuta dnevno u službenoj poslovnoj prepisci e-mailovima. Hrvatska se time nalazi u sredini, na 15. mjestu među 30 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, koje je provedeno u studenome na više od 11.000 zaposlenika diljem Europe. Drastične razlike između sjevera i juga Europe objašnjavaju se uvođenjem novih tehnologija za komuniciranje koje su u sjevernim zemljama postale jako popularne tijekom pandemije koronavirusa.

Tako su tvrtke u zemljama Beneluxa - Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu te Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj počele tijekom pandemije značajno koristiti nove alate Teams, Zoom, Slack i PhpStorm za komunikaciju među zaposlenicima te s drugim tvrtkama i zbog toga su smanjili klasično dopisivanje e-mailom. 


S druge strane južne mediteranske zemlje nisu masovno počele koristiti te nove alate. Zbog toga i dalje puno koriste e-mail, a uz njega najviše koriste također starije komunikacijske alate Skype, MS Outlook i Google Docs. U Hrvatskoj se uz e-mail često koristi MS Outlook, a njezino mjesto u sredini ljestvice ukazuje na to da koristi i te nove alate.

"Kompanije su globalno usvojile rad na daljinu ili hibridni djelomični rad od kuće. Pritom su uvele razne alate i aplikacije u svojoj dnevnoj rutini", kaže Artis Rozentals, izvršni direktor DeskTimea. “Ranije im je glavni komunikacijski alat bio e-mail, no sada koriste efikasnije alate u internoj i vanjskoj komunikaciji jer njima štede na vremenu", dodaje. Autori istraživanja navode da se od izbijanja pandemije koronavirusa preko alata poput Teamsa i Slacka održavaju sastanci i videokonferencije pa se tako brže komunicira i manje koristi e-mail.

U DeskTimeu, osnovanom 2011. u glavnom gradu Latvije, tvrtki koja se bavi praćenjem produktivnosti u kompanijama, također komuniciraju preko raznih aplikacija uključujući Teams, američkog proizvođača Microsoft. "Preostalo je stoga malo razloga da otvorim e-mail tijekom radnog dana", kaže Rozentals.

Pa ipak u Latviji prosječni zaposlenik potroši 36 minuta za prepisku e-mailom. To je tek neznatno manje u odnosu na Grčku i Španjolsku, gdje radnici provedu između 36 i 38 minuta, što ih stavlja na drugo i treće mjesto u Europi, odmah nakon Malte. Zaposlenici u Austriji, Švicarskoj, Belgiji i Nizozemskoj utroše između 3,67 i 6,11 minuta šaljući i primajući e-mailove pa su na dnu tablice, uz bok Luksemburgu. Istraživanje je provedeno među zaposlenicima koji u svojim zanimanjima većinu vremena provedu na računalu.

Istraživanje također pokazuje da radnici u Europi provedu 33 posto vremena manje na slanje e-mailova u odnosu na radnike u SAD-u. Europski zaposlenik dnevno provede 18,42 minute, a američki 27,23 minute na e-mailu. "To ukazuje na moguću razliku u načinu komuniciranja na radnom mjestu, kulturi i navici korištenja e-mailova u te dvije regije", kaže Rozentals.

No i u SAD-u od izbijanja pandemije koronavirusa početkom 2020. zaposlenici više koriste aplikacije poput Teamsa i Slacka, što je dovelo do manjeg korištenja e-maila. Američki zaposlenici su 2019. provodili u prosjeku više od 300 minuta (pet sati) dnevno u prepisci e-mailovima, izvijestila je tada softverska kompanija Adobe. U studenom 2022. provodili su nešto više od 27 minuta, tvrdi DeskTime temeljem svog istraživanja.

Microsoft je 2017. godine izbacio na tržište aplikaciju Teams koju je tada koristilo 2 milijuna osoba. U 2022. broj korisnika je narastao na 270 milijuna, podatak je Microsofta.

VIDEO: OECD: Hrvatska prva po pretilosti i druga po smrtnosti od raka u Europskoj uniji

'reciklirana priča'

Neće biti udara na Plenkovića. U stranci zavladao veliki oprez: 'Nikad neugodnija situacija'

U stranačkim kuloarima se moglo čuti kako su poruke koje ovih dana izlaze u javnost najneugodnija situacija s kojom se Plenković do sada suočio te kako nije posve izvjesno da će se on uspjeti othrvati s tim pritiscima. U tom se kontekstu spominju imena potencijalnih Plenkovićevih nasljednika u HDZ-u, no nitko ne vjeruje da bi u ovom trenutku moglo biti udara na Plenkovića iz same stranke jer, ističu naši sugovornici, teško da bi HDZ ikome oprostio takvo što dok je stranka na vlasti. Jasno je, međutim, da oporba u ovoj situaciji neće mirovati. Po prvi puta otkako je Plenković premijer tražit će njegov opoziv, Plenković tvrdi da su Vlada i vladajuća koalicija stabilne i čvrste kao armirani beton, oporba poziva glavnu državnu odvjetnicu u Sabor.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.