Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Ako euro opstane, to neće biti zbog protestanata

Nijemci imaju, gotovo u genima, strah od inflacije, ali inflacija koja je dovela na vlast Hitlera nema veze s kalvinističkim učenjima
20. svibnja 2012. u 12:00 9 komentara 2 prikaza
'Photo: Dusko Marusic/Vecernji list PULA LAZNI EURI'
Foto: 'Dusko Marusic/Vecernji list'

Financijsko ozdravljenje i rast moraju ići ukorak,\" zaključak je videokonferencije petero Europljana održane u četvrtak navečer radi pripreme za sastanak šefova država i vlada industrijski najrazvijenijih zemalja plus Rusije, tzv. G8, koji je u petak počeo u Camp Davidu u SAD-u. Ta konferencija nije usko vezana uz mogući izlazak Grčke iz eura. Novi francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, talijanski premijer Mario Monti i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy htjeli su na G8 doći sa zajedničkim stajalištem. Uvijek podijeljena Europa već svima ide na živce. Osim toga, ako se ne ujedini i stvarno, politički, a ne samo monetarno, pojedine države više ne bi imale pravo sudjelovanja na G8.

Kada se grupa (G) industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta prvi puta sastala u studenome 1975. u Rambouilletu u Francuskoj, bilo je samo šest zemalja (SAD, Japan, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija), a onda im se pridružila i Kanada. Te su države stvarno imale najveći dohodak, proizvodile su više od 70 posto ukupnog svjetskog bogatstva. Danas G8 ima 13 posto stanovništva i proizvodi još uvijek više od polovice ukupnog svjetskog bogatstva, točnije 53 posto svjetskog BDP-a, a sedam država je među prvih deset po svome BDP-u. Dakle, danas bi G8 izgledao drukčije u odnosu na 1975. jer je Kina na drugom mjestu, a na sedmom je Brazil. Europa se mora ujediniti želi li i dalje imati ključnu riječ u globaliziranu svijetu.

Petero Europljana su, dakle, došli do suglasja i pomirili strogost u upravljanju gospodarstvom na čemu inzistira Merkel i potrebu za razvitkom na čemu inzistiraju Hollande i Monti. Glasnogovornik njemačke kancelarke kazao je kako su se čelnici \"čvrsto usuglasili da poravnavanje proračuna i rast nisu u suprotnosti.\"

Bit će onih koji će njemačku strogost povezati s protestantizmom, a francusko-talijansku lepršavost u gospodarenju s katolicizmom, ali smatram kako su takve teorije samo teorije. Nijemci imaju, gotovo u genima, strah od inflacije, a zatim i njezinih posljedica. Inflacija koja je dovela na vlast Hitlera dogodila se između dva svjetska rata, pa nema veze s kalvinističkim učenjima. Njemačka je tiskala marke brže od novina i nakon što je Max Weber 1906. napisao Protestantsku etiku i duh kapitalizma. Ne bi se smjelo gospodarenje povezivati s vjerskim naukama jer neka tumačenja tih navodno spojenih posuda nemaju velikih podloga. Može se dijagnosticirati ekonomska kriza, ali je mnogo teže ustvrditi njezin pravi uzrok i još je teže pronaći lijek.

Koja je osnovna razlika između protestantskog i katoličkog ekonomskog nauka? Protestantski se temelji na tome da se vrijednost robe određuje prije svega uloženim radom. To je nauk britanskih političara i ekonomista Adama Smitha (1723-1790), kojeg se smatra ocem suvremene ekonomije, i Davida Ricarda (1772-1823), a zatim je i Karl Marx (1818-1883) učio na tim temeljima. Katolički nauk temelji se na kršćanskoj skolastici iz srednjeg vijeka prema kojoj tržište određuje vrijednost robe. To se načelo razvilo u Francuskoj, Italiji, ali i u Austriji, odnosno pretežno katoličkim zemljama. U pretežno protestantskom svijetu prevladalo je mišljenje kako samo krvavo težak rad određuje vrijednost proizvoda. U globaliziranu svijetu smatram da je tržište to koje određuje cijenu bez obzira na trud uložen u neki proizvod. Zašto su onda ekonomske krize veće u katoličko-sredozemnim (Grčka nije katolička) državama? Zbog nesposobnih sadašnjih vladara, a ne zbog provođenja vjerskih ekonomskih učenja.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • IQ 40:

    \"Katolički nauk temelji se na kršćanskoj skolastici iz srednjeg vijeka prema kojoj tržište određuje vrijednost robe. To se načelo razvilo u Francuskoj, Italiji, ali i u Austriji, odnosno pretežno katoličkim zemljama. U pretežno protestantskom svijetu prevladalo je mišljenje kako samo ... prikaži još! krvavo težak rad određuje vrijednost proizvoda.\" Autora za novog Nobelovca ekonomije (kakvi Kaynes, Ficher, Shumpeter, Samuelson Sakse, Galbreight, Fridman, Stiglic...)

  • crna vrana:

    20.05.2012. u 12:17h IQ 40 je napisao/la: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Silvija Tomaševića za ministra financija ili gurvernera HNB-a. On je do banalnosti simplificirao ekonomske odnose , recesiju, krizu kapitalizma, krizu eurozone, inflaciju i totalitarne režime. Svašta papir trpi.

  • drug:

    Uvjek je netko drugi kriv... Tako je najlakše sagledavati stvari oko sebe... Zar ne ???????