Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD Američki osiguravatelj pod pritiskom javnosti

AIG otkrio kome je isplatio 90 milijardi dolara

16.03.2009.
u 19:39

Američki osiguravatelj AIG primio je 105 milijardi dolara pomoći od države, a više od 90 milijardi dolara isplatio je Goldman Sachsu i europskim bankama, uključujući Deutsche Bank, Société Générale i Barclays. Pod pritiskom američkih poreznih obveznika u AIG-u su morali objaviti gdje su utrošili udijeljeni novac.

Među europskim bankama najviše novca dobila je vlasnica Splitske banke Société Générale – 11,9 milijardi dolara, a slijede Deutsche Bank sa 11,8 milijardi, te Barclays sa 8,5 milijardi dolara. Goldman Sachs primio je 12,9 milijardi dolara.

Među ostalim europskim bankama koje su na listi AIG-a tu su i Calyon, iz sastava Credit Agricolea, te UBS, Rabobank, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Banco Santander, Danske, HSBC i Dresdner Bank, koja je sada u sklopu Commerzbanka.

Pored Goldman Sachsa, američke banke koje su primile novac od AIG-a uključuju Merrill Lynch, Wachoviju, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America i Citigroup.

Nakon 85 milijardi dolara teške pomoći koju je dodijelila AIG-u u rujnu lani, američka vlada u međuvremenu je izdvojila nova sredstva, povećavši time raspoložive iznose za pomoć posrnulom osiguravatelju, bude li potrebno, na ukupno 180 milijardi dolara.

U zamjenu za pomoć osiguravatelju američka vlada stekla je u AIG-u udio od gotovo 80 posto.


Rekordan gubitak 61,7 milijardi $

AIG je izvijestio i o rekordnom tromjesečnom gubitku, u visini 61,7 milijardi dolara, a vlada je napomenula da će možda morati osiguravatelju priskočiti u pomoć s novom injekcijom. Objasnili su da se AIG drži na životu novcem poreznih obveznika, jer bi njegova propast izazvala goleme gubitke u njegovim partnerima diljem SAD-a i Europe.

Želite prijaviti greške?