Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Agresija na vrijednosti za koje su Hrvati ginuli

vukovar prosvjed (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
03.09.2013. u 12:00

Ipak, za rušenje Vladinih odluka, pa i same Vlade, u svakom demokratskom društvu postoji jasno utvrđena procedura, bilo sudska, bilo zakonodavna.

Nema nikakve sumnje kako je uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru velikom broju građana tog grada – kako je rekao vukovarski župan Božo Galić – dosipavanje soli na otvorenu ranu. Pa ipak, koliko god te rane bile bolne, ratne traume svježe, a revolt prema ćiriličnim pločama jak, to nije i ne može biti opravdavanje za scene jučer viđene u Vukovaru. Tisuće hrvatskih građana, među kojima i mnogi Vukovarci, izgubili su život u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od srpske agresije, ali i svoje pravo da nasuprot totalitarističkom jugoslavenskom režimu žive u demokratskom društvu. Temelj bilo kojeg demokratskog društva vladavina je prava pa su jučerašnji udarci čekićem po službenim pločama hrvatskih državnih institucija u Vukovaru u metaforičkom smislu udarci po toj istoj demokraciji za koju su Hrvati ginuli. Pojednostavljeno rečeno, nasilje ne može biti prihvatljiv način ostvarenja ciljeva – ma koliko oni ispravni bili. Mnogi će, s pravom, nasilje prepoznati i u ponašanju hrvatske Vlade – njezinom beskompromisnom inzistiranju na postavljanju dvojezičnih ploča u etnički duboko podijeljenom gradu, bez obzira na posljedice. Ipak, za rušenje Vladinih odluka, pa i same Vlade, u svakom demokratskom društvu postoji jasno utvrđena procedura, bilo sudska, bilo zakonodavna. Proizvoljno odstupanje od te procedure uvod je u slom demokracije – sustav u kojem će umjesto institucija vladati rulja, a umjesto službenih zakona primjenjivati tek zakon jačega. Je li to država kakvu želimo?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?