Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJA Agrokor i Carrefouri dobili konkurenciju

Adris grupa spremna za kupnju Mercatora

17.12.2008.
u 20:53

Rovinjska Adris grupa zainteresirana je za kupnju slovenskog Mercatora, obznanili su bankarski izvori. Bankari navodno nisu baš presretni zbog te ideje jer Adris grupa, jedna od najlikvidnijih domaćih kompanija, raspolaže depozitima od nekoliko milijardi kuna, pa kad bi se taj novac utrošio u kupnju dionica Mercatora, znatno bi utjecao na likvidnost banaka u kojima se depoziti nalaze.

Privlačan iskorak
No, Adris grupi s viškom kapitala i zacrtanom strategijom razvoja, koji se više ne temelji samo na duhanskom biznisu, vrlo je privlačan iskorak u regionalnu trgovinu, a tu je Mercator već puno napravio. Kao što je poznato, 48 posto dionica Mercatora izloženo je prodaji, i to vlasništvo slovenskog tajkuna Boška Šrota kojemu je Mercator samo dio biznisa. Šrot je vlasnik Pivovarne Laško, Pivovarne Union i Radenske.

Više interesenata
Mercator je zanimljiv i francuskom trgovačkom lancu Carrefour i britanskom Tescu, a i Agrokoru koji bi na taj način drmao regionalnom trgovinom i uz svoje lance postao respektabilna veličina i za velike multinacionalne lance. Slovenski mediji nagađaju da se Šrot već dogovorio o poslu s Carrefourom. Teško je povjerovati da će Slovenci prodati strancima Mercator, svoju najekspanzivniju kompaniju koja je pokušala učiniti proboj na druga tržišta i za ostale proizvodne kompanije. No, kako financijska kriza nije mimoišla ni Sloveniju, poznavatelji slovenskih prilika ne vide šansu da Mercator ostane u slovenskim rukama.

U domaćim poslovnim krugovima čuje se da je slovenska politika, unatoč prijeporima o granici s Hrvatskom, sklonija prodaji Mercatora hrvatskim ili srbijanskim vlasnicima jer bi ostao barem dojam da ga Slovenija nije nepovratno izgubila.

Vjerojatno ni Miroslav Mišković, vlasnik srbijanske Delte, neće promatrati utrku za Mercator prekriženih ruku. Bit će znimljivo vidjeti što će napraviti Adris grupa, samostalno ili u suradnji s Todorićem, koja je neminovna u prvoj ili drugoj fazi jer rovinjska kompanija nema iskustva s vođenjem tako velikih trgovačkih lanaca.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?