Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

A tko će kupiti plin iz Omišlja?

omišalj
Goran Kovačić/Pixsell
14.11.2012. u 08:05

Naći kupca za plin u Europi trenutačno je znatno teže nego naći prodavača – što je i razlog zašto su velike europske energetske kompanije poput E.On-a, Totala i OMV-a privremeno odustale od projekta u Omišlju.

Hrvatski LNG terminal tijekom sljedećih 25 godina plinom će opskrbljivati Katar, objavio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ustvrdivši kako je najvažniji dio posla obavljen. Ipak, u toj računici nedostaje jedan naizgled trivijalni podatak – tko će katarski plin kupovati?

A naći kupca za plin u Europi trenutačno je znatno teže nego naći prodavača – što je i razlog zašto su velike europske energetske kompanije poput E.On-a, Totala i OMV-a privremeno odustale od projekta u Omišlju. Nekoć je za realizaciju LNG terminala bilo ključno sklopiti dugoročne ugovore o nabavi.

Danas je važnije imati dugoročnog kupca. Bez njega je gradnja terminala velik rizik na koji će se rijetko koji financijer odlučiti. Hrvatska kupca nema, a dok ga ne pronađe LNG terminal bit će samo projekt i ništa više.

Ključne riječi

Komentara 5

CV
crna vrana
09:51 14.11.2012.

Bravo gospodine Biočina. U par rečenica ste raspršili i rasvijetlili sve Čačićeve lijepe priče o velikom poslu i dugoročno isplativim investicijama. Imati ukapljeni plin na raspolaganju u svako doba je prekrasna stvar, je time izbjegavate ucjenjivanje u zimskim mjesecima, ali nitko ne kaže koliko je takav plin u startu skuplji od onog ruskog ili domaćeg iz plinovoda. Naposlijetku, LNG terminal u Omišlju bi mogao biti jedan u nizu hrvatskih Obrovaca.

PR
prepri43
11:39 14.11.2012.

Radi se o rizićnom poslu kojeg je već bivši predsjednik "zrihtao" ali su postojali opravdani razlozi radi kojih nije prihvaćen. Nešto slićno je i s takozvanim južnim tokom,za koji postoji opravdani strah da se ne pretvoti u "bijeli" tok!? Naime postoje određene dileme (u zapadnoj Europi) o njegovoj svrsishodnosti. Osnovna logika svakog posla je da ga se ne zapoćinje ako se prije ne osigura tržište.

KO
koza2
12:19 14.11.2012.

Ne znam kakvi smo mi sado-mazo pokemoni,kada svaku dobru vjest dočekamo kao da nam je žao šta se dogodila...Naročito, ako dobre vijesti dolaze od ljudi koji nam nisu dragi ili dolaze iz stranke koja nije naša.... Mi smo bolesni duhom i imamo stanje koje nam i pristaje,BOLESNO...Sami luđaci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?