Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

A što ste vi učinili?

30.11.2007.
u 18:12

U sinhroniziranom istupu s Hrvatskim novinarskim društvom u povodu tragedije na Rabu, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je medije da pišu s velikim obzirom i izbjegavaju senzacionalizam, te da ne trebaju izvještavati o osobnim procesima vezanima uz tragičan događaj, već da to prepuste bližnjima i stručnjacima.

Umjesto da istražuju konkretan slučaj, pravobraniteljica je sugerirala novinarima iz svog ureda u Zagrebu - a ne s mjesta tragedije na Rabu! - da “obrate pozornost na zabrinjavajuću pojavu, a to je depresija i suicid djece, problemi odrastanja, nerazumijevanje razvojnih procesa i aktualnih teškoća s kojima se suočavaju današnja djeca i mladi”. Pa mediji to najsnažnije i čine upravo kroz konkretne slučajeve.

Smisao je upravo u tomu da se istraži što se i zašto dogodilo kako bi svatko u svojoj okolini preventivno djelovao na mlade. Upravo je medijska obrada rapskog slučaja javnost i stručnjake upozorila na razmjere traume koju proživljava lokalna sredina tako da je tamošnjim psiholozima i pedagozima s obzirom na okolnosti potrebna i šira pomoć koja će im stići - unatoč svoj medijskoj galami - tek u ponedjeljak, šest dana nakon tragedije.

Hrvatsko novinarsko društvo napominje kako su navodno “sva relevantna istraživanja pokazala kako postotak onih koji si oduzimaju život raste tijekom idućih deset dana od objave vijesti o samoubojstvima”. Iako takav kobni trend u Hrvatskoj nikad nije uočen, niti je ikad provedeno takvo istraživanje. Kad je potrebno ocrniti novinare i medije očito vrijede drugi kriteriji. “Tragični nas događaji bolno opominju što smo kao društvo propustili učiniti”, poručuje medijima Mila Jelavić. Stoga sve nadležne  pitamo:

A što ste vi učinili?

Želite prijaviti greške?