Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog APN-a

Subvencije za stan na pet godina

Stanovi u Zapruđu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
11.05.2018.
u 22:40

Subvencije će iznositi 30 do 51% anuiteta, za dijete 2 godine dulje

Zbog velikog interesa građana, a na temelju podataka dobivenih analizom primjene zakona, resorno ministarstvo nastoji kroz izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita poboljšati ovu mjeru stambenog zbrinjavanja. Izmjene i dopune Zakona upućene su u javno savjetovanje 20. travnja 2018., a zainteresirana javnost može se uključiti do 19. svibnja 2018. putem portala e-savjetovanja.  

Novi Zakon trebao bi donijeti brojne izmjene. Primjerice, utvrđuje se da će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljivati javne pozive za svaku kalendarsku godinu do 31. prosinca 2020. Jasnije se definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje. Jasnije se definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće, odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće.

Uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, tako da se u razdoblju od pet godina (umjesto dosadašnje četiri) subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine u kojoj se nekretnina nalazi – definira se 8 skupina u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti, a subvencije se, ovisno o području u kojem se nekretnina nalazi, kreću od 30 do 51 posto mjesečnog obroka kredita. Novost je i ta da se predlaže dodatno subvencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja. Ovaj zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za svako novorođeno dijete.

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje banka, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće. Subvencioniranje kredita odobravat će se do najviše 1500 eura po metru četvornom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura.

Ključne riječi

Komentara 1

JL
je'l to moguće
08:34 13.05.2018.

Zašto se subvencionira otplata rate kredita, a ne sama kupnja stana? To je pomaganje bankama da od građana uzmu novce! Što će se dogoditi s kamatom nakon isteka subvencije (4 god. ili 5 god.)? Naravno da će kamata porasti, jer iznos kamate je definiran samo za period subvencije. Tko će na kraju profitirati? BANKE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije