Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

7 razloga zašto banke žele dignuti kamate na neke vrste kredita

30.12.2008.
u 19:37

1. Nestabilno stanje na tržištu nekretnina plaši bankare da njihovi stambeni krediti neće biti adekvatno osigurani u slučaju pada cijena stanova. Kako bi osigurali vlastiti profit, najjednostavnije im je podići kamate na stambene kredite.

2. S obzirom na to da je 2009. godina u kojoj bi stabilnost kune mogla biti upitna, to za bankare znači da bi i njihovi priljevi po kunskim kreditima mogli biti rizični. Najjednostavnije je građane visinom kamata odbijati od kunskih kredita.

3. S obzirom na to da su domaći bankari već navikli na izvore financiranja u inozemstvu te da su ti izvori sve skuplji čak i ako su financijeri banke majke, jasno je da se moraju podići aktivne kamatne stope banaka.

4. Jačanje franka u posljednje vrijeme ponukalo je bankare da promijene mišljenje o popularnim kreditima u “švicarcima”. Činjenica je da oni postaju sve rizičniji, pa ih neke banke ukidaju, a neke ih čine nedostupnijima povisujući kamate.

5. Ako bankari ne bi podigli kamate na kredite građanima, to bi značilo da će puno teže osigurati imalo pristojne uvjete za kredite malim i srednjim poduzetnicima, a ako oni propadnu, bit će ugrožene i banke.

6. Bez obzira na to što iz HNB-a poručuju da su posljednjih mjeseci oslobodili 17 milijardi kuna, bankari često kažu da su mjere središnje banke za njih i dalje skupe, a ponekad i nepredvidljive. Jedini im je odgovor povećanje – kamata.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?