Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udomiteljstvo

Udomljena djeca bolje napreduju od djece bez roditeljske skrbi

djeca
14.04.2010.
u 10:05

U 33 europske države pokazalo se da djeca smještena u dom prije navršenih 6 mjeseci života dugoročno zaostaju u razvoju te da će se bebe smještene u brižnu obitelj vjerojatno oporaviti i te zaostatke nadoknaditi.

Koliko su važni ljubav i pažnja u odgoju djece, pokazuje i novo istraživanje koje su Amerikanci proveli na siročadi u Rumunjskoj. Iako su prve tri godine ključne za razvoj djeteta, pokazalo se da čak i djeca koja su te prve godine života provela u lošim uvjetima i zanemarena, uz udomiteljsku obitelj punu ljubavi i brižnosti mogu izrasti u fizički i mentalno krasne osobe koje ni po čemu ne zaostaju za svojim vršnjacima koji su u život krenuli u idealnim uvjetima. Stručnjaci su od 1999. godine pratili 136 beba kojima je u prosjeku bio 21 mjesec, a rasle su u šest domova za nezbrinutu djecu u Bukureštu pa potom smještene u udomiteljske obitelji.

Učinkovito, bez ljubavi

– Međutim, njihov se primjer može primijeniti na svaku obitelj. Djeca ne dostižu svoj puni potencijal ako ne odrastaju u brižnoj okolini koja potiče njihov razvoj – istakla je dr. Dana E. Johnson, profesorica sa Sveučilišta u Minnesoti i voditeljica istraživanja rezultati kojega su objavljeni u časopisu HealthDay.

Uvjeti u tim domovima nisu bili idealni. Njegovatelja je bilo premalo pa se nisu stizali brinuti za djecu kako bi trebalo. Primjerice, iako je hrane bilo dovoljno, oni se nisu stizali individualno posvetiti svakom djetetu pa su neka ostajala gladna. Stručnjaci su ustanovili i naveli da su djeca patila od nedostatka pažnje jer su “postupci njegovatelja bili utemeljeni na učinkovitosti i svrhovitosti, a ne na potrebama i željama djece”. U pravilnim razmacima mjeren je fizički i mentalni napredak svih 136 mališana, od kojih je polovica udomljeno. Na početku istraživanja djeca su imala ispodprosječne tjelesne mjere. Ona smještena u udomiteljske obitelji odmah su počela dobivati na visini i težini i poslije godinu dana svi su bili normalne visine za svoju dob, a 90 posto ih je bilo i normalne težine. Na žalost, djeca koja su ostala u domovima istodobno su i dalje zaostajala u fizičkom razvoju.

U domovima se nije pridavalo mnogo pozornosti prehrambenim navikama djece, zapazila je dr. Johnson, ali unošenje hrane u organizam samo je jedan aspekt prehrane. Tijekom jela s djecom nastaje niz drugih interakcija, nježnosti i zajedništva.

Pokazalo se da djeca koja napreduju u tjelesnom razvoju pokazuju i da bolje razmišljaju, pamte i uče. Psihološki stimulans u interakciji je s fiziološkim sustavom pa potiče izlučivanje hormona rasta i smanjuje stres. Prehrana i psihološki razvoj potiču rast djece i u tome je tajna poboljšanja stanja djece koja iz domova dođu u udomiteljsku obitelj punu ljubavi, pažnje i brige.

Preporuka komisije

Višestruku prednost udomljivanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi pred njihovim smještajem u domove potvrdilo je i istraživanje 2003. godine u 33 europske države, podsjeća Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

– Na temelju tog istraživanja nastala je i preporuka stručnjaka Europskoj komisiji da djeca mlađa od tri godine, s teškoćama u razvoju ili bez njih, ne bi trebala biti smještana u institucije za stalni smještaj bez roditelja ili primarnog skrbnika. Pritom je dokazano i da je cijena institucionalne skrbi u prosjeku tri puta veća nego ona udomiteljske skrbi – ističe Lora Vidović.

Stoga je važno podržati razvoj specijaliziranoga udomiteljstva za najmlađe, zaključuje L. Vidović, kako bi udomiteljske obitelji bile kadre odgovoriti na potrebe najmlađe djece. U sklopu akcije Svako dijete treba obitelj, UNICEF je osigurao materijalnu pomoć za udomitelje najmlađe djece, a trenutačno s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi bavi se time da sustav javne skrbi o djeci slijedi preporuke o nesmještanju najmlađe djece u domove te osigura kvalitetan razvoj udomiteljstva.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar dovidovic
dovidovic
15:04 14.04.2010.

Hvalevrijedno je ovo istraživanje, kao rad na promoviranju udomiteljstva u Hrvatskoj. I sam sam radio na nekim projektima i znam da je udomljenoj djeci puno bolje od djece po domovima. No, smeta mi da se u rad s djecom stalnoo petlja UNICEF i slične UN-ove udruge, koje promiču ekstremni liberalizam i u čijem svjetonazoru roditelj ne smije svoje dijete odgajati šibom, ali je u redu ako djeca idu na pobačaje, ili uče o blagodatima \"sigurnog seksa\" ili o tome kako je homoseksualnost normalna alternativa braku muškarca i žene. Zašto UNICEF ne pokrene kampanju protiv pedofila? Koliko se pedofila u

Avatar dovidovic
dovidovic
15:12 14.04.2010.

UNICEFU uhljebilo?

Avatar dovidovic
dovidovic
15:13 14.04.2010.

Skrb oko djece trebao bi u Hrvatskoj voditi Caritas, u skladu sa svjetonazorom većine Hrvata, a to je kršćanstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije