Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija testiranja

Godišnje se otkrije od tri do pet novooboljelih osoba od HIV-a

'25.10.2008., Zagreb - Akcija Hrvatske udruge Transplant na Jarunu. Svi na svijetu hodamo za novi ?ivot. Sa sudionicima prohodati krug (5 kilometara) oko Jarunskog jezera.  Photo:Antonio Bronic/Vecern
'Antonio Bronic/Vecernji list'
Autori: Javorka Lemo, Sonja Hoffman
08.07.2011.
u 00:20

Grad poziva studente na testiranja na HIV i hepatitis C, koje će početkom nove studijske godine biti besplatno

Kakvo je stvarno zdravstveno stanje zagrebačkih studenata i koliko njih, a da toga nije ni svjesno, nosi u sebi neki od opasnih virusa? Na to pitanje pokušat će odgovoriti Grad Zagreb. Naime, na jesen, s početkom nove studijske godine, počinje samo za studente besplatno testiranje na HIV i hepatitis C.

Potpuno anonimno

– Radi se o populaciji koja je u jednom segmentu marginalizirana i željeli bismo napraviti kvalitetan screening studentske zdravstvene slike – objašnjava Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo.

To bi zapravo značilo da će se prilikom sistematskih pregleda studente pitati žele li se besplatno testirati na HIV i hepatitis C. Ako pristanu, testiranje će biti anonimno, a obavljat će se u Zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar". – Posebice je bitno obaviti kontrolu na hepatitis C, koji je tihi ubojica, i bilo bi dobro vidjeti koliko je studenata, ako ih uopće ima, nositelj tog virusa. Zaraženima hepatitisom C stradava jetra, a može uzrokovati i karcinom jetre – naglašava Šostar.

Ideja je Gradskog ureda za zdravstvo da se testira grupa od 1500 studenata, s time da bi tisuću studenata moralo biti iz Zagreba, a ostatak studenti koji su u Zagreb došli na studij. – Idemo na metodu slučajnog uzorka. Jedini nam je cilj da se o toj populaciji više brine – kaže pročelnik za zdravstvo.

Testiranje i na hepatitis B

No, što ako se kod nekog od studenata otkrije virus HIV-a ili hepatitisa C?

– Tada ćemo toga studenta obavijestiti o rezultatima testiranja i uputiti ga na daljnje liječenje i u savjetovalište – dodaje Šostar.

Na naše pitanje zar nije testiranje na HIV i hepatitis C besplatno i u Klinici Fran Mihaljević, Šostar tvrdi da nije.

To ipak nije istina, jer se besplatno na ta dva virusa, ali i hepatitis B, može testirati i u savjetovalištu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te u savjetovalištu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević.

 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
02:44 08.07.2011.

Nazalost, taj broj je puno veci. Surfajuci po Internetu jednom, sama je jedna cura sa stranica \"Plenty of fish\", priznala da je HIV-pozitivna, pa je za to okrivila partnera. Nemamo li mi na toj stranici jednu zagebcanku, koja trazi ljubav preko tih stranica, a ovdje se prikazivala u najboljem svijetlu, pa se na kraju otkrila Valjda se vise zbog toga ne javlja, jer je previse lagala, muljala te svoju cast pokusala obraniti sa policijom, placuci Bolje bi joj bilo kada dojde u Hrvatsku da napravi jedan HIV-test. Kako je napisala frendici u emailu, \"God, We need God\" Valjda je takvu u sam Bog zaobisao

ZG
Zagrebe, grade moj
01:00 10.07.2011.

Puno vise ima gradjana sa tom opakom bolesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije